Home Przepisy Wege bulion od francuskiego kucharza Davida Gaboriaud

Wege bulion od francuskiego kucharza Davida Gaboriaud

Wege bulion od francuskiego kucharza Davida Gaboriaud
0
0

W ramach wpisu o polecanych kontach kulinarnych na Instagramie udostępniłam przepis na chlebek bananowy Michała Korkosza. Teraz przyszła kolej na przepisy od pozostałych kucharzy. Oto przepis na wege bulion od francuskiego speca Davida Gaboriaud.

wege bulion

SKŁADNIKI NA WEGE BULION:

Łyżeczka masła klarowanego

3 marchewki

3 korzenie pietruszki

1 seler

2 łyżki ziela angielskiego

2 łyżki czarnego pieprzu

3 liście laurowe

1 cebula (cała)

4 ząbki czosnku (spłaszczone)

1 por

Mały pęczek natki pietruszki

2-3 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)

Sól

PRZYGOTOWANIE WEGE BULIONU:

  1. Najpierw myjemy wszystkie warzywa i zioła. Warzywa korzenne dokładnie szorujemy, ponieważ nie będziemy ich obierać. Osuszamy. Marchewki, korzenie pietruszki i seler kroimy na grube kawałki. W rozgrzanym garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła klarowanego, a następnie smażymy tam krojone warzywa na złoty kolor. Zawartość garnka zalewamy wodą. Następnie gotujemy na małym ogniu przez około 45 minut.
  2. Przyprawy prażymy na suchej patelni przez 30 sekund i odstawiamy na bok, przydadzą się później.
  3. Kolejnym etapem przygotowania wege bulionu jest mocne na spalenie cebuli. Możemy to zrobić na palniku gazowym lub przekroić cebulę na pół i usmażyć suchej patelni.
  4. Po około 45 minutach do wege bulionu dodajemy przyprawy, liście laurowe, cebulę, czosnek, przekrojonego na pół pora. Następnie gotujemy kolejne 45 minut. Po czym wyłączamy ogień i odstawiamy wege bulion na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  5. Po 30 minutach przelewamy zawartość garnka przez sitko i bardzo mocno wyciskamy warzywa i zioła, aby wyciągnąć z nich jak najwięcej armoatu.
  6. Przefiltrowany wege bulion gotujemy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  7. Przed podaniem możemy doprawić wege bulion imbirem, czosnkiem, sosem sojowym bądź rybnym, czy też kolendrą. Wszystko zależy od naszym upodobań.

Jest to bardzo ciekawy zamiennik dla klasycznego rosołu, jednak on również Was nie zawiedzie w trudniejszych dniach. Co więcej dzięki stosunkowo neutralnej bazie możemy docelowo za każdym razem osiągnąć inne efekt końcowy wege bulionu.

Please follow and like us: