
0
0
Przez większość życia fasolka szparagowa była nam serwowana w jeden klasyczny sposób. Ugotowana z obfitą ilości bułki tartej. Jednak przepis od Michała Korkosza znanego również jako Rozkoszny odmieni wizerunek tego pysznego warzywa.
Składniki na fasolkę szparagową według Michał Korkosza:
(Przepis na dwie porcje)
- 300 gramów fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka skórki z limonki (w razie czego skórka z cytryny też będzie w porządku)
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 4 łyżki oliwy z oliwek/oleju
- 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
- 1/2 szklanki świeżej kolendry, delikatnie poszatkowanej
- Spora szczypta soli
Fasolka szparagowa – przepis
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Fasolkę szparagową umyj, a końcówki odetnij. Wystarczy odciąć z jednej strony. Przełóż ją na blachę, posyp skórką z limonki, chili oraz solą. Wszystko polej oliwą, a następnie dokładnie wymieszaj, tak, aby fasolka cała była pokryta w marynacie. Autor przepisu poleca obtoczenie fasolki w marynacie rękoma.
- Fasolkę szparagową włóż do rozgrzanego piekarnika, a następnie piecz przez 30-40 minut. Fasolka powinna być miękka i lekko poczerniała na brzegach. Jednak zależy nam na tych lekko przypieczonych fragmentach, ponieważ to właśnie one nadają dymny smak oraz chrupiących elementów.
- Fasolkę przełóż do miski, dodaj orzeszki ziemne oraz kolendrę i wymieszaj. Podawaj od razu, ponieważ danie z czasem straci swoją chrupkość. Serwuj z kawałkami limonki oraz dodatkową porcją kolendry. Fasolka szparagowa jest gotowa! Smacznego!
Please follow and like us: