Home Przepisy Fasolka szparagowa nie taka monotonna jak nam się wydaje

Fasolka szparagowa nie taka monotonna jak nam się wydaje

Fasolka szparagowa nie taka monotonna jak nam się wydaje
0
0

Przez większość życia fasolka szparagowa była nam serwowana w jeden klasyczny sposób. Ugotowana z obfitą ilości bułki tartej. Jednak przepis od Michała Korkosza znanego również jako Rozkoszny odmieni wizerunek tego pysznego warzywa.

fasolka szparagowa

Składniki na fasolkę szparagową według Michał Korkosza:

(Przepis na dwie porcje)

  • 300 gramów fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka skórki z limonki (w razie czego skórka z cytryny też będzie w porządku)
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek/oleju
  • 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki świeżej kolendry, delikatnie poszatkowanej
  • Spora szczypta soli

Fasolka szparagowa – przepis

  1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Fasolkę szparagową umyj, a końcówki odetnij. Wystarczy odciąć z jednej strony. Przełóż ją na blachę, posyp skórką z limonki, chili oraz solą. Wszystko polej oliwą, a następnie dokładnie wymieszaj, tak, aby fasolka cała była pokryta w marynacie. Autor przepisu poleca obtoczenie fasolki w marynacie rękoma.
  3. Fasolkę szparagową włóż do rozgrzanego piekarnika, a następnie piecz przez 30-40 minut. Fasolka powinna być miękka i lekko poczerniała na brzegach. Jednak zależy nam na tych lekko przypieczonych fragmentach, ponieważ to właśnie one nadają dymny smak oraz chrupiących elementów.
  4. Fasolkę przełóż do miski, dodaj orzeszki ziemne oraz kolendrę i wymieszaj. Podawaj od razu, ponieważ danie z czasem straci swoją chrupkość. Serwuj z kawałkami limonki oraz dodatkową porcją kolendry. Fasolka szparagowa jest gotowa! Smacznego!
Please follow and like us: