Home Ciekawostki Żywność ekologiczna – kilka powodów dlaczego warto ją jeść!

Żywność ekologiczna – kilka powodów dlaczego warto ją jeść!

Żywność ekologiczna – kilka powodów dlaczego warto ją jeść!
0
0

Żywność ekologiczna pozwala nam uciec przed trującymi chemikaliami, które pochodzą z żywności komercyjnej. Oto jeszcze sześć powodów, dla których warto jeść żywność ekologiczną! Jeśli chodzi o żywność organiczną, dieta nie stanowi nawet problemu. Nasi przodkowie żyli z ekologicznej żywności, a rak był czymś, o czym nigdy nie wiedzieli.

żywność ekologiczna

Nowoczesne metody uprawy polegają na stosowaniu nawozów, herbicydów i pestycydów. Chemikalia nie są dobre dla środowiska.

Nie powinieneś jeść „toksycznych pokarmów”, chyba że nie masz innych opcji. Ale jeśli masz, nadszedł czas, abyś żył jak przodkowie.

Według statystyk większość Polaków wybiera żywność ekologiczną. Może dlatego, że znają te powody- żywność ekologiczna jest zdrowsza.

Dlaczego powinniśmy jeść żywność ekologiczną?

Cieszę się, że zapytałeś. Oto sześć ważnych powodów, aby jeść żywność ekologiczną:

1. Aby uniknąć chemikaliów

Ludzie jedzą żywność pochodzącą z upraw ekologicznych, aby uciec przed trującymi chemikaliami, które pochodzą z żywności uprawianej na rynku.

Według badań, każdy Amerykanin zużywa rocznie około 16 funtów chemicznych pestycydów z pożywienia. Wiele substancji chemicznych zostało zatwierdzonych przez EPA, zanim jeszcze zostały przetestowane pod kątem diety.

FDA testuje pozostałości pestycydów w 1% żywności, a resztę określa jako bezpieczne. Ale pestycydy są niebezpieczne i wymagają surowych testów.

Zanim odpowiednie instytucje połączą swoje rzeczy, trzymaj się produktów ekologicznych, aby zachować bezpieczeństwo.

żywność ekologiczna

2. Są niemodyfikowane genetycznie

Genetycznie zmodyfikowane organizmy lub GMO to zwierzęta lub rośliny stworzone przez nienaturalną kombinację DNA różnych gatunków.

W USA niektóre produkty GMO to kukurydza, soja, buraki i lucerna. Naukowcy starają się uczynić rośliny odpornymi na warunki pogodowe i odpornymi na szkodniki.

Najlepszym przykładem jest kukurydza. W połączeniu z bakterią tworzy własny środek owadobójczy.

Środek owadobójczy zabija szkodniki, a po zebraniu i spożyciu kukurydzy uszkadza jelita i komórki ludzkie. Toksyny nie można zmyć, ponieważ staje się ona częścią zbioru.

Spożywanie żywności ekologicznej ratuje twoje zdrowie !

3. Otrzymujemy bezpieczną wodę pitną

Im więcej rozpylanych substancji chemicznych, tym trudniej jest zachować czystszą wodę. Spójrz na Zatokę Meksykańską. Deszcz przeniósł chemikalia do rzeki Missisipi i zrzucił do oceanu.

Zatem chemikalia nie tylko powodują, że woda jest nieczysta, ale także szkodzą oceanom i szkodzą organizmom zależnym od tej wody, szczególnie tym, których siedliskiem są oceany i morza.

4. Jesz więcej składników odżywczych

Żywność GMO zawiera niektóre składniki odżywcze.

Żywność produkowana ekologicznie rozwija się naturalnie i jest bogata w minerały, witaminy, enzymy i mikroelementy, ponieważ są uprawiane w glebie, którą odżywiają zgodnie ze zrównoważonymi standardami, takimi jak nawozy organiczne.

Według przeglądu żywność ekologiczna ma więcej składników odżywczych niż żywność tradycyjnie uprawiana.

W rzeczywistości, ekologicznymi warzywa takie jak marchew, sałata, szpinak, ziemniaki, kapustę zawierać pewne witaminy C. Te same warzywa uprawiane w nowoczesny sposób nie mają śladów witaminy C.

Żywność organiczna zawiera więcej żelaza, witaminy C, magnezu i fosforu o prawie lub ponad 20%.

5. Jest dobry dla rolników

Kiedy cały kraj woli jeść żywność ekologiczną, konwencjonalna żywność będzie miała mniej konsumentów, co doprowadzi do zmniejszenia zależności od żywności.

Rolnicy będą musieli mniej polegać na metodach chemicznych i inżynierii rolniczej. Zobowiązają się finansowo do uprawy żywności w modelu ekologicznym, aby sprostać szybko rosnącemu popytowi.

Rolnicy to także ludzie biznesu i nie chcą uprawiać żywności, która nie będzie spożywana. Niektóre organizacje wspierają rolników w ekologicznej drodze.

6. Chroni nasze dzieci i ich przyszłość

To, jak rosną nasze dzieci, zależy od tego, co jedzą. Musimy chronić je przed GMO, śmieciami i żywnością nieorganiczną. To bardziej jak inwestowanie w przemysł spożywczy i uczynienie go ekologicznym.

Rynek przemysłu spożywczego ewoluuje, a przestawienie sektora na ekologiczne zapewni zdrową żywność w przyszłości i za kilkaset lat.

Ponieważ konwencjonalna żywność jest powiązana z niektórymi dolegliwościami dotykającymi ludzi, świat byłby lepszym miejscem, gdybyśmy wszyscy jedli żywność ekologiczną.

Nasze przyszłe jedzenie zależy od naszych decyzji. Uratuj świat, hodując i jedząc dobra organiczne.

Please follow and like us: