Brakuje Ci już pomysłów na kolejną zupę? Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę podczas obiadu, zostań z nami, ponieważ dziś pokażemy Ci w jaki sposób przyrządzić pyszną zupę koperkową. Zupa może nie jest aż tak popularna w Polsce jak pomidorowa czy ogórkowa, jednak jest równie pyszna. Dlatego mamy nadzieję, że ten przepis niedługo zagości w każdym domu i zupa koperkowa na stałe zagości na polskim stole!
Zupa koperkowa jest bardzo tania i prosta w przygotowaniu. Większość składników potrzebnych nam do ugotowania mamy już najprawdopodobniej w domu. Jeśli nie, koszt zakupu to kilkanaście złotych. Zaupa koperkowa jest w obecnych czasach lekko zapomnianą zupą, jednak mamy nadzieję, że już niedługo zagości ona na wielu stołach w polskich domach. Jak zatem przyrządzić naszą pyszną zupę koperkową?
Składniki:
- kawałek mięsa z kością,
- marchewka,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- duży pęczek koperku,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- kwaśna śmietana 18%,
- łyżka masła,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki.
Przygotowanie:
- Mięso zagotowujemy w dużym garnku.
- Marchew, pietruszkę i selera obieramy, dodajemy do garnka. Pora myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Dorzucamy wszystkie warzywa do wywaru.
- Gotujemy zupę, aż mięso i warzywa zmiękną.
- W międzyczasie płuczemy koperek, osuszamy go, odcinamy z niego za grubsze łodygi i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim koperek przez krótką chwilę. Dodajemy go do wywaru i chwilę gotujemy.
- Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.