Home Przepisy Zupa kalafiorowa – prosty i pyszny przepis na zupę!

Zupa kalafiorowa – prosty i pyszny przepis na zupę!

Zupa kalafiorowa – prosty i pyszny przepis na zupę!
0
0

Październik to cudowna pora roku! Oficjalnie jest jesień, a pogoda w końcu robi się coraz chłodniej. Dla niektórych z nas oznacza to puszyste skarpetki, przytulne swetry, gorące kakao i wieczory przy kominku. Jednak dla innych oznacza po prostu dobrą porę na zupę . Zupa kalafiorowa jest ulubionym jedzeniem wielu ludzi, ale mogą ją jeść tylko o określonych porach roku, ponieważ jest gorąca, sycąca i nie nadaje się na lato. W poniższym artykule przedstawiamy Państwu przepis który dokładnie Was poinstruuje jak prawidłowo przygotować taką potrawę jak zupa kalafiorowa.

zupa kalafiorowa przepis

Nawet jeśli zupa nie jest twoim ulubionym posiłkiem na świecie, wiele z nich to absolutnie pyszne i idealne dodatki do domowego menu kuchennego. Jak ta zupa kalafiorowa, bogata w warzywa, wywar z kurczaka i ser! Kto nie lubi tej kombinacji? Dlatego jeśli szukasz nowej zupy, którą możesz dodać do pudełka z przepisami, próbujesz znaleźć sposób na zwiększenie ilości warzyw w swojej diecie, lub po prostu chcesz czegoś ciepłego i pocieszającego na chrupiące, jesienne noce, wypróbuj zupę kalafiorowo serową.

Zupa kalafiorowa przepis

zupa kalafiorowa przepis

Całkowity czas: 30 minut

Składniki:

  • 1 średni kalafior (rozbić na małe różyczki wielkości kęsa)
  • 1 duża marchewka (umyta i rozdrobniona)
  • 1/4 szklanki selera naciowego (umyte i posiekane)
  • 2-1 / 2 szklanki wody
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka sera cheddar (rozdrobnionego)
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka sosu ostrego pieprzu
Sposób wykonania:
  1. W garnku do zupy dodaj kalafior, marchewkę, seler, wodę i bulion i doprowadź do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ciepło do średniego lub niskiego poziomu i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez 15 minut, aż kalafior, marchew i seler będą miękkie. NIE spuszczaj!
  2. Potem za pomocą dużego rondla roztop masło. Po zlikwidowaniu masła dodaj mąkę, sól i pieprz, mieszając, aż będzie gładkie. Powoli dodawaj mleko, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu i mieszaj przez 2 minuty lub do zgrubienia. Po zagęszczeniu zmniejsz ogień i mieszaj ser, aż się rozpuści. W razie potrzeby dodaj sos z ostrego pieprzu.
  3. Wymieszaj mieszankę sera z mieszanką kalafiorową i pozostaw na kilka minut.
  4. Podawaj na gorąco i ciesz się! (Zapraszam do dodania większej ilości sera!)

Jeśli chcesz, aby ten przepis był bezglutenowy , spróbuj użyć skrobi kukurydzianej jako zagęstnika zamiast mąki i masła. Zrób gęstą mieszankę, wlewając 2 łyżki skrobi kukurydzianej do mleka (lub równe ilości wody!) I dodając ją do rondla.

Wartości odżywcze (jeśli przepis jest ściśle przestrzegany):

1 szklanka: 159 kalorii, 11 g tłuszczu (7 g nasyconego tłuszczu), 35 mg cholesterolu, 617 mg sodu, 10 g węglowodanów (5 g cukrów, 2 g błonnika), 7 g białka.

Please follow and like us: