Październik to cudowna pora roku! Oficjalnie jest jesień, a pogoda w końcu robi się coraz chłodniej. Dla niektórych z nas oznacza to puszyste skarpetki, przytulne swetry, gorące kakao i wieczory przy kominku. Jednak dla innych oznacza po prostu dobrą porę na zupę . Zupa kalafiorowa jest ulubionym jedzeniem wielu ludzi, ale mogą ją jeść tylko o określonych porach roku, ponieważ jest gorąca, sycąca i nie nadaje się na lato. W poniższym artykule przedstawiamy Państwu przepis który dokładnie Was poinstruuje jak prawidłowo przygotować taką potrawę jak zupa kalafiorowa.
Nawet jeśli zupa nie jest twoim ulubionym posiłkiem na świecie, wiele z nich to absolutnie pyszne i idealne dodatki do domowego menu kuchennego. Jak ta zupa kalafiorowa, bogata w warzywa, wywar z kurczaka i ser! Kto nie lubi tej kombinacji? Dlatego jeśli szukasz nowej zupy, którą możesz dodać do pudełka z przepisami, próbujesz znaleźć sposób na zwiększenie ilości warzyw w swojej diecie, lub po prostu chcesz czegoś ciepłego i pocieszającego na chrupiące, jesienne noce, wypróbuj zupę kalafiorowo serową.
Zupa kalafiorowa przepis
Całkowity czas: 30 minut
Składniki:
- 1 średni kalafior (rozbić na małe różyczki wielkości kęsa)
- 1 duża marchewka (umyta i rozdrobniona)
- 1/4 szklanki selera naciowego (umyte i posiekane)
- 2-1 / 2 szklanki wody
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka sera cheddar (rozdrobnionego)
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka sosu ostrego pieprzu
Sposób wykonania:
- W garnku do zupy dodaj kalafior, marchewkę, seler, wodę i bulion i doprowadź do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ciepło do średniego lub niskiego poziomu i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez 15 minut, aż kalafior, marchew i seler będą miękkie. NIE spuszczaj!
- Potem za pomocą dużego rondla roztop masło. Po zlikwidowaniu masła dodaj mąkę, sól i pieprz, mieszając, aż będzie gładkie. Powoli dodawaj mleko, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu i mieszaj przez 2 minuty lub do zgrubienia. Po zagęszczeniu zmniejsz ogień i mieszaj ser, aż się rozpuści. W razie potrzeby dodaj sos z ostrego pieprzu.
- Wymieszaj mieszankę sera z mieszanką kalafiorową i pozostaw na kilka minut.
- Podawaj na gorąco i ciesz się! (Zapraszam do dodania większej ilości sera!)
Jeśli chcesz, aby ten przepis był bezglutenowy , spróbuj użyć skrobi kukurydzianej jako zagęstnika zamiast mąki i masła. Zrób gęstą mieszankę, wlewając 2 łyżki skrobi kukurydzianej do mleka (lub równe ilości wody!) I dodając ją do rondla.
Wartości odżywcze (jeśli przepis jest ściśle przestrzegany):
1 szklanka: 159 kalorii, 11 g tłuszczu (7 g nasyconego tłuszczu), 35 mg cholesterolu, 617 mg sodu, 10 g węglowodanów (5 g cukrów, 2 g błonnika), 7 g białka.