Zima jest już blisko, a to oznacza, że sezon grypowy rośnie. Ponieważ zmiana temperatury i zimne powietrze bardziej sprzyjają rozprzestrzenianiu się zarazków, wielu z nas już odczuwa zmęczenie. Może niektórzy z nas węszą, a inni mają ból gardła. Często te objawy nie są wystarczająco silne, abyśmy mogli opuścić dzień w pracy, aby odpocząć, ale mimo to są bolesnym utrapieniem. Zupa imbirowa może wzmocnić układ odpornościowy i złagodzić objawy przeziębienia dlatego w tym artykule przedstawiamy Państwu przepis!
Korzyści zdrowotne wynikające z czosnku
Czosnek zawiera allicynę, związek znany z właściwości przeciwdrobnoustrojowych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych i przeciwutleniających. Wpływa również na organizm, obniżając ciśnienie krwi, wspierając układ trawienny, układ krążenia i układ odpornościowy. Jeśli nie jesteś fanem czosnku w swoim jedzeniu, możesz wypróbować te bezwonne suplementy czosnku od Nature’s Bounty.
Czosnek może:
- regulować wysokie ciśnienie krwi,
- zwalczać alergie,
- zmniejszyć płytkę nazębną z tętnic,
- regulują poziom cukru we krwi,
- wydalić pasożyty,
- zmniejszyć stan zapalny,
- pomagają zapobiegać przybieraniu na wadze,
- leczyć ból gardła,
- i łagodzić infekcje górnych dróg oddechowych
Czosnek jest ważnym źródłem witamin składników odżywczych, które mogą zwalczać objawy przeziębienia i grypy. Naukowcy przeprowadzili 12-tygodniowe, podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie, sprawdzające działanie proszku allicyny na objawy przeziębienia. Wyniki wykazały, że proszek zmniejszył objawy o ponad 50%.
Korzyści zdrowotne wynikające z imbiru
Imbir był używany od wieków w leczeniu przeziębienia, gorączki, problemów trawiennych i innych dolegliwości. Jest również silnym środkiem przeciwzapalnym i skutecznym w łagodzeniu zapalenia stawów. Wiele badań dowiodło swojej skuteczności także w leczeniu nudności i wymiotów. Wiele badań wykazało, że imbir ma działanie przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe i właściwości przeciwgrzybicze, które są pomocne w leczeniu objawów przeziębienia i grypy.
Walcząca z grypą zupa imbirowa i czosnkowa – przepis
Oto przepis, który łączy te dwa pożywienie w zupę i musi złagodzić objawy przeziębienia, grypy i infekcji zatok.
Składniki:
- 4 zielone cebule, drobno pokrojone
- 50 g startego imbiru korzeniowego
- 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 7 szklanek bulionu lub wywaru z kurczaka (lub wywaru z warzyw dla wegan)
- 1 drobno pokrojona w kostkę średnio ostra papryczka chili
Sposób wykonania:
- Umieścić cebulę, czosnek i imbir w dużym garnku i delikatnie smaż na małym ogniu przez 2 minuty.
- Dodaj bulion lub bulion i zagotuj zupę.
- Delikatnie gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną.
- Dodaj posiekaną paprykę chili i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut przed podaniem z ciepłym, chrupiącym chlebem
Wariacje:
- Jeśli nie jesteś fanem pikantnych, spróbuj zamienić papryczki chili i dodaj cynamon.
- Jeśli chcesz zmienić zupę w pełny posiłek, dodaj do garnka pokrojone grzyby, posiekane brokuły i pokrojone w kostkę organiczne kotlety z kurczaka. W przypadku opcji wegańskich dodaj fasolę zamiast kurczaka. Dodaj trochę dzikiego ryżu lub komosy ryżowej do poszczególnych misek, a otrzymasz łatwy i zwalczający grypę posiłek!