Home Przepisy Ziemniaczanka – przepis na zupę, którą najesz się do syta!

Ziemniaczanka – przepis na zupę, którą najesz się do syta!

Ziemniaczanka – przepis na zupę, którą najesz się do syta!
0
0

Zastanawiałeś się w jaki sposób wykorzystać ziemniaki oprócz dodatku do obiadu? Dziś pokażemy Ci jak zrobić pyszną zupę z ziemniaków! Ziemniaczanka jest przepyszną zupą, która pozwoli Ci pozbyć się nadmiaru ziemniaków z piwnicy i dodatkowo urozmaicić nieco Twój obiad. Gwarantujemy, że po spróbowaniu tej przepysznej zupy, zagości ona na stałe w Twoim domu.

ziemniaczanka

W Polsce ziemniaki pojawiły się XVII wieku za sprawą polskiego króla Jana III Sobieskiego, który przysłał je swojej żonie Marysieńce. Jednak dopiero za czasów króla Augusta III Sasa były ona hodowane na większą skalę. Dlatego dziś, ziemniaki królują w każdym polskim domu i są niezastąpionym dodatkiem do obiadu. Jednak jak się okazuje, można je też wykorzystać w inny sposób. Dziś pokażemy prosty przepis na ziemniaczankę!

SPRAWDŹ TEŻ PRZEPIS NA PYSZNE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI!

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 300 gramów wędzonego boczku
  • pół pietruszki
  • pół pora
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki
  • łyżeczka kminku
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Boczek należy pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć. Następnie wrzuć mięso do dużego garnka.
  2. Na tej samej patelni podsmaż cebulę a potem dodaj ją do garnka z boczkiem.
  3. Resztę warzyw tj: marchewka, seler, pietruszka i por, umyj i dokładnie posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj je do garnka.
  4. Zalej całość 2 litrami wody i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj to wszystko na niskim ogniu przez co najmniej pół godziny.
  5. Przypraw bulion wedle uznania.
  6. Następnie obierz ziemniaki i pokrój w średnią kostkę. Dodaj je do bulionu i gotuj do miękkości.
  7. Potem zupę zapraw łyżką mąki wymieszanej z 2 łyżkami gorącej zupy, aby delikatnie ją zagęścić.

Ziemniaczanka jest na tyle sycąca, że napełnia żołądek jako samodzielne danie. Smacznego.

Please follow and like us: