Home Ciekawostki Wystarczy jeść jedno mango dziennie, a jego właściwości pozwolą Ci na…

Wystarczy jeść jedno mango dziennie, a jego właściwości pozwolą Ci na…

Wystarczy jeść jedno mango dziennie, a jego właściwości pozwolą Ci na…
0
0

Jedną z najlepszych rzeczy w okresie letnim jest to, że możemy spożywać różne rodzaje zdrowych owoców. Mango to z pewnością jeden z tych owoców. Mango znane również jako król owoców są spożywane przez ludzi na całym świecie, niezależnie od ich wieku. Warto wspomnieć, że mango ma różne rozmiary i kształty i zależą głównie od regionu, w którym są uprawiane. Według niektórych statystyk istnieje ponad 1000 odmian mango. Co ciekawe mango posiada naprawdę nietuzinkowe właściwości wpływające na nasze zdrowie i samopoczucie.

mango właściwości

Wiele korzyści zdrowotnych płynących z mango wynika z ich zawartości. Są pełne składników odżywczych, błonnika i przydatnych związków bioaktywnych. Ponadto ten egzotyczny owoc znany jest z dużej ilości witamin E, C i A oraz zawartych w nim minerałów (takich jak magnez, wapń, fosfor, potas i miedź). Wreszcie, obecność polifenolowych związków przeciwutleniających flawonoidów i prebiotycznego błonnika pokarmowego sprawia, że ​​mango jest idealne dla osób cierpiących na różne schorzenia.

9 właściwości mango

1. Pomaga Twojej skórze
Te pyszne owoce mogą czynić cuda dla Twojej skóry, dlatego często stosuje się je w różnych peelingach i maskach na twarz. Są bogate w przeciwutleniacze, zwłaszcza witaminę C, i sprawiają, że skóra wygląda zdrowiej, gładko i atrakcyjniej. Ponadto wysoki poziom witaminy A i beta-karotenu w mango pozwala im stosunkowo szybko odmłodzić i przywrócić skórze oraz zapewnić piękny blask.

Wreszcie, mango może zmniejszyć skutki trądziku , wyprysków i ciemnych plam. Jeśli chcesz poprawić swoje zdrowie skóry, użyj skórki mango. Oderwij i potrzyj twarz. Poczekaj około 15 minut i spłucz twarz letnią wodą. Twoja twarz natychmiast stanie się bardziej miękka.

2. Obniża poziom cholesterolu
Spożywając regularnie mango, możesz zrównoważyć poziom cholesterolu i utrzymać go w normie. Są pełne błonnika, pektyny i witaminy C, co czyni je idealnymi do obniżania poziomu cholesterolu. Oczywiście wpływają one przede wszystkim na zły cholesterol i trójglicerydy znajdujące się we krwi.

Z drugiej strony zwiększają poziom dobrego cholesterolu i utrzymują go na normalnym poziomie. Ze względu na obecność potasu w mango możesz również oczekiwać poprawy krążenia krwi w układzie nerwowym, a to kolejny sposób na stabilizację ciśnienia krwi i tętna. Jedzenie mango zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów i zawałów serca.

3. Poprawia wzrok

Mango jest znany z właściwości poprawiających wzrok. Dzięki dużej ilości zawartej w nich witaminy A dostarczają one niezbędnych składników odżywczych do oczu. Witamina A chroni oczy przed różnymi zaburzeniami (zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma, ślepota, suchość oczu itp.) i zapewnia bezpieczeństwo wzroku .

Ponadto mango zawiera flawonoidy, takie jak alfa-karoten, beta-karoten i beta-kryptoksantyna. Wszystkie te flawonoidy przynoszą wiele pozytywnych efektów dla wzroku. Filiżanka pokrojonych mango zawiera około ¼ dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

4. Zapobiega udarom cieplnym
Utrzymanie odpowiedniej ilości płynów w ciele ma kluczowe znaczenie dla zmniejszenia szans na udar cieplny. Mango jest bogate w potas, dlatego mogą pomóc organizmowi zrównoważyć poziom sodu, który utrzymuje płyny ustrojowe na optymalnym poziomie i chroni ludzi przed udarem cieplnym. Zaleca się spożywanie surowych zielonych mango lub dojrzałych mango w okresie letnim, ponieważ są orzeźwiające i mają zdolność szybkiego nawodnienia organizmu . Dobrym pomysłem jest moczenie dojrzałych mango na około godzinę przed spożyciem, aby uzyskać lepszy efekt chłodzenia.

Możesz również stworzyć zdrowy sok z surowych mango, aby uniknąć udarów cieplnych. Weź dwa surowe mango i gotuj je w dwóch filiżankach wody. Gdy staną się miękkie, zostaw je na chwilę. Po schłodzeniu ściśnij miazgę i umieść ją w szklance zimnej wody. Wypij szklankę tego napoju dwa razy dziennie.

5. Pomaga w trawieniu
Mango jest bogate w błonnik, co oznacza, że ​​pomaga w procesie trawienia i usuwania substancji odpadowych. Stabilizują również wypróżnienia . Badanie opublikowane w czasopiśmie Gastroenterology sugeruje, że mango zapobiega niektórym zaburzeniom żołądkowo-jelitowym (na przykład chorobie Crohna).

Ten egzotyczny owoc może również łagodzić objawy wrzodów żołądka i zaparć. Enzymy znajdujące się w mango pomagają w procesie rozkładu białka i węglowodanów oraz pomagają ciału przetwarzać żywność w energię w bardziej wydajny sposób. Codzienne spożywanie niedojrzałych i dojrzałych mango może zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych zaburzeń żołądkowo-jelitowych.

6. Doskonałe alkalizujące jedzenie

Ten owoc, który stał się popularny na całym świecie, ma również silne właściwości alkalizujące. Zawiera kwas jabłkowy, kwas winowy i niewielkie ilości kwasu cytrynowego, co wystarcza do normalizacji poziomów alkalicznych w układzie. Przyczynia się to do zapobiegania wielu problemom zdrowotnym, takim jak choroba nerek, kwasica metaboliczna, osłabienie kości i upośledzenie mięśni.

Codzienne spożywanie mango przyczynia się również do wysiłków układu na rzecz utrzymania poziomu pH na zdrowym poziomie między 7,35 a 7,45. W ten sposób komórki otrzymują więcej tlenu, co ostatecznie prowadzi do zwiększonego poziomu energii, zmniejsza szanse na przyrost masy ciała i chroni organizm przed osteoporozą i niektórymi problemami trawiennymi.

7. Zwalcza raka
Dzięki dużej ilości witaminy C i błonnika możemy powiedzieć, że mango ma właściwości antynowotworowe. Ślady enzymów i fenoli tylko poprawiają te właściwości. Liczne badania potwierdziły, że związki przeciwutleniające i przeciwnowotworowe tego owocu mogą chronić organizm przed rakiem płuc, skóry, piersi, prostaty i jelita grubego oraz białaczką. W mango znajduje się kilka przeciwutleniaczy, które pomagają ciału zwalczać te choroby, a niektóre z nich to astragalina, izoquercytryna, kwercytryna, kwas galusowy, fisetyna i galusan metylu.

Związki te mają zdolność wykrywania i usuwania komórek rakowych bez wpływu na zdrowe komórki.

Według ekspertów z Dana-Farber Cancer Institute z Bostonu, picie dwóch szklanek koktajli z mango dziennie może znacznie poprawić stan osób, które mają do czynienia z dowolną postacią raka.

8. Poprawia pamięć

Mango są również doskonałe dla zdrowia mózgu. Ostatnie badania wykazały, że w mango jest niewiele związków, które stymulują funkcje cholinergiczne i zmniejszają stres oksydacyjny. To ma pozytywny wpływ na pamięć. Ponadto mango zawiera kwas glutaminowy, który jest znanym wzmacniaczem pamięci. Nie zapomnij więc umieścić mango w swoim codziennym menu, zwłaszcza jeśli masz problemy z koncentracją i pamięcią.

9. Poprawia odporność
Mango są bogate w witaminę A i witaminę C, dwie witaminy, które mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Układ odpornościowy nie może funkcjonować poprawnie bez witaminy A.

Ponieważ mango zawiera składniki, które promują zdrowie skóry i błon śluzowych, szanse na wejście niebezpiecznych grzybów i bakterii są minimalne. Witamina C zwiększa produkcję białych krwinek i poprawia właściwości ochronne skóry.

Wreszcie, mango zawiera ponad 20 rodzajów karotenoidów, które poprawiają odporność. Silny układ odpornościowy zapobiega występowaniu przeziębienia, kaszlu, grypy i innych chorób.

Please follow and like us: