Home Przepisy Wigilijny śledź – jak go przygotować?

Wigilijny śledź – jak go przygotować?

Wigilijny śledź – jak go przygotować?
0
0

Śledź w śmietanie króluje w naszej kuchni od wielu wielu lat. Zwykle podawany jest podczas świąt Bożego Narodzenia. Jednak jest wielu smakoszy, którzy lubią przyrządzić sobie takiego śledzika na przystawkę do zwykłego obiadu. Jest to bardzo prosta potrawa, a smak śmietany idealnie komponuje się ze słonawym smakiem śledzia. Dziś, pokażemy Wam bardzo prosty przepis w jaki sposób przyrządzić perfekcyjnego śledzia w śmietanie.

śledź

Śledź w śmietanie zwykle kojarzy nam się z Wigilią i świętami Bożego Narodzenia. Jednak jego smak jest tak wybitny, że wielu smakoszy lubi go sobie przygotować jako przystawkę do obiadu! Dziś pokażemy Wam pewną tajemnicę, dzięki której Wasz śledzik będzie jeszcze smaczniejszy niż dotychczas. Zapnijcie pasy i zostańcie z nami, przed Wami najlepszy przepis na śledzia w śmietanie w całym internecie!

Składniki:

  • 1 kg śledzi typu matias
  • 200 ml śmietany 18%
  • cebula
  • jabłko
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Śledzie należy moczyć przez 2 godziny. Następnie odsącz je i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Następnie ułóż rybę na talerzyku i skropl ją sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.
  3. Później pokrój cebulę w kostkę, a jabłko zetrzyj na tarce. Dodaj je do śledzia a następnie zalej śmietaną i odstaw na chwilę.
  4. Przed podaniem zmieszaj wszystkie składniki i posyp je natką pietruszki.
Please follow and like us: