Home Przepisy Teraz knedle ze śliwkami będą jeszcze bardziej puszyste…

Teraz knedle ze śliwkami będą jeszcze bardziej puszyste…

Teraz knedle ze śliwkami będą jeszcze bardziej puszyste…
0
0

Zaczął się sezon na śliwki, dlatego dziś pokażemy Wam idealne danie na obiad, do którego możecie wykorzystać te owoce. Już za chwilę pokażemy Wam jak przyrządzić najlepsze i najbardziej puszyste knedle ze śliwkami! Dodatkowo do naszych knedli dodamy jeden sekretny składnik, który sprawi, że będą bardziej puszyste i delikatne niż kiedykolwiek.

knedle ze śliwkami

Knedle to bardzo znana potrwawa, przygotowywana w Europie Środkowej od wieków. Niestety, dla wielu osób może się wydawać, że przygotowanie knedli to niezwykle trudna sprawa. Nic bardziej mylnego! Dzisiejszy przepis jest wyjątkowo prosty, dlatego nie musisz być licencjonowanym kucharzem żeby przygotować te knedle ze śliwkami!

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 500 g śliwek węgierek
  • 2 jajka
  • 100 g grysiku
  • sól

Czynności:

  • Na początku dokładnie obierz i umyj ziemniaki.
  • Następnie po ich ugotowaniu przeciśnij je przez praskę.
  • Do tego dosyp sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka oraz grysik.
  • Zmieszaj wszystkie składniki tak, aby powstała z tego jednolita masa.
  • Podziel je na równe części i uformuj z nich wałek a potem pokrój na jeszcze mniejsze kawałki.
  • Z powyższych kawałków formujemy małe placuszki a na środek kładziemy śliwkę bez pestki.
  • Śliwkę zakrywamy ciastem i modelujemy tak aby knedel miał kształt kulki.
  • Następnie wrzucamy do wrzącej wody i wyciągamy po 3 minutach wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego!
Please follow and like us: