0
0
Czas na słodkości, które otulą nas od środka. W końcu o to chodzi w jesieni. Palimy w kominkach, pijemy hektolitry herbat i naparów, ogrzewamy swoje wnętrza. Ta fenomenalna tarta z jabłkami, której autorką jest Weronika Młyńczyk, dietetyczka, z pewnością przypadnie Wam do gustu. Co więcej przytuli Was od środka najlepiej jak potrafi. Zapraszam na przepis.
SKŁADNIKI NA TARTĘ:
- 250 gramów mąki owsianej
- 110 gramów zimnego masła
- 2 łyżki ksylitolu (może być inne słodzidło, ale wtedy nie będzie to już aż tak zdrowa tarta)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 4/5 jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- 20 gramów migdałów w płatkach
- Miód lub syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE TARTY:
- Mąkę, zimne masło, ksylitol, jajko, zimną wodę zmiksuj razem lub połącz na stolnicy za pomocą noża. Następnie krótko zagnieć ciasto w dłoniach, na koniec uformuj z ciasta kulę.
- Kulę przykryj papierem do pieczenia, później rozwałkuj tak, aby miało większą średnicę niż forma do tarty. Przełóż ciasto na tartę do formy, a na koniec dociśnij brzegi.
- Jabłka obierz, pokrój w bardzo cienkie plasterki. Następnie przełóż plastry nieregularnie na spód tarty. Cały „farsz” posyp cynamonem oraz płatkami migdałów.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni Celsjusza, przez 40 minut (aż się zarumieni). Po wyjęciu z piekarnika polej miodem lub syropem klonowym. Możesz podawać z gałką lodów waniliowych. Tarta z jabłkami jest gotowa! Smacznego!
Please follow and like us: