Home News STUDENT ZJADŁ 5 DNIOWY MAKARON I UMARŁ!

STUDENT ZJADŁ 5 DNIOWY MAKARON I UMARŁ!

STUDENT ZJADŁ 5 DNIOWY MAKARON I UMARŁ!
0
0

Czy jedzenie resztek makaronu może cię zabić? Najwyraźniej odpowiedź brzmi „tak”. Śmierć 20-letniego studenta w 2008 r. Niedawno pojawiła się ponownie w Internecie. Ten student zmarł z jednej fatalnej miski makaronu. Na Twoim miejscu przeszukalibyśmy pamięć i sprawdzili czy ostatnio nie jadłeś kilkudniowego makaronu.

student

Student zmarł wskutek nieświeżego makaronu!

Tragiczny przypadek studenta w Belgii oznaczonego jako „AJ” został po raz pierwszy opublikowany w czasopiśmie Journal of Clinical Microbiology.  Historia została następnie zaprezentowana na kanale lekarza na YouTube, poświęconym dziwnym medycznym opowieściom o nazwie Chubbyemu. Raz opisana szokująca historia młodego człowieka umierającego z 5-dniowej miski spaghetti z sosem pomidorowym zalała Internet. Student przechowywał spaghetti w temperaturze pokojowej zamiast w lodówce i podgrzewał w kuchence mikrofalowej przed jedzeniem.

student

Po jedzeniu, student opuścił dom, aby wziąć udział w regularnych zajęciach sportowych . Jednak zaledwie pół godziny później wrócił do domu, skarżąc się na ból głowy, nudności i ból brzucha. Wkrótce potem zaczął obficie wymiotować i przez wiele godzin cierpiał na biegunkę. Pił wodę, nic nie jadł i nie wziął żadnych lekarstw przed zaśnięciem o północy. Jego rodzice martwili się, kiedy następnego ranka nie było go o 11. Byli w szoku, widząc go martwego w swoim pokoju, kiedy poszli go sprawdzić.

Co się stało – zespół smażonego ryżu

To, co stało się z tym młodym mężczyzną, nazywa się „syndromem smażonego ryżu”. Jest to ogólny termin określający zatrucie pokarmowe wywołane przez określone bakterie zwane Bacillus cereus. Bakterie te mogą powodować ciężkie reakcje, a jak pokazuje przypadek, mogą być nawet śmiertelne.

Problem powstał z powodu przechowywania makaronu w temperaturze pokojowej. Jest tak, ponieważ Bacillus cereus może szybko namnażać się w temperaturze pokojowej. Chociaż jest to szczególnie widoczne w ryżu, jak sugeruje potoczna nazwa, może się również zdarzyć w innych produktach spożywczych, takich jak makaron. Makaron , gdy nie jest przechowywany w lodówce, jest również doskonałym środowiskiem do rozwoju bakterii. W tym przypadku pięć dni poza domem w temperaturze pokojowej zapewniło idealne warunki do rozwoju Bacillus cereus.

Przestrzeganie wytycznych dotyczących postępowania z żywnością ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa żywności. Spożywanie żywności z przerostem bakterii , szczególnie tego rodzaju, jest szczególnie niebezpieczne i może powodować poważne choroby. Chociaż może sprawić, że skrzywisz się ze względu na swój portfel, lepiej wyrzucić stary makaron, niż ryzykować śmiertelną chorobą.

To, co stało się z AJ, nie jest samodzielną sprawą. Inni zgłaszali zachorowanie na kilkudniowe gotowane makarony lub sałatki z makaronem.  Jedna rodzina zgłosiła zatrucie pokarmowe po pikniku z dużą porcją sałatki z makaronem. Kolejny przypadek miał miejsce w chińskiej restauracji w Teksasie, gdzie kobieta zapadła na niewydolność wątroby w wyniku skażenia makaronu. Na szczęście po kilku dniach na oddziale intensywnej terapii przeżyła.

Please follow and like us: