Home Przepisy Shakshuka, czyli pyszne śniadanie w klimacie Bliskiego Wschodu

Shakshuka, czyli pyszne śniadanie w klimacie Bliskiego Wschodu

Shakshuka, czyli pyszne śniadanie w klimacie Bliskiego Wschodu
0
0

Kuchnie z całego świata masowo napływają do Polski. Sam Robert Makłowicz w wywiadzie u Paciorka powiedział, że Warszawa jest jedyną z niewielu stolic, gdzie mamy szansę skosztować dań wielu kuchni. Shakshuka jest daniem pochodzącym z Bliskiego Wschodu, jednak swoją sławę najprawdopodobniej najbardziej zawdzięcza Izraelowi. Oto pyszny przepis na te pożywne śniadanie, czy też kolację.

shakshuka

SKŁADNIKI NA SHAKSHUKĘ (porcja dla dwóch osób):

Puszka pomidorów krojonych

– ½ cebuli

– 2 ząbki czosnku (jak lubisz smak czosnku, nie krępuj się i dodaj więcej)

– 4 jajka

– 1 kulka mozzarelli, może być light

– 4 łyżki czarnych oliwek

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– Czubata łyżeczka cukru trzcunowego

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– ½ łyżeczki ostrej papryki

– 1 łyżeczka oregano

– Sól

– Pieprz

PRZEPIS NA SHAKSHUKĘ:

1. Cebulę drobno posiekaj, następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, gdy będzie wystarczająco ciepła wrzuć cebulę i zeszklij. Chwilę później dodaj czosnek, również chwilę podsmaż.

2. Dodaj puszkę krojonych pomidorów, to będzie baza Twojej shakshuki. Następnie dodaj przyprawy, czyli cukier, oregano, paprykę słodką oraz ostrą. Wymieszaj dokładnie. Zostaw na średnim ogniu i poczekaj od 5 do 10 minut.

3. Gdy osiągniesz pożądaną konsystencję dodaj oliwki. Możesz je wcześniej pokroić lub podczas nakładania na patelnię rozdrobnić je w palcach. Wymieszaj. Następnie pokrojoną w plastry mozzarellę rozłóż na pomidorach. Zrób w pomidorach cztery dołki i wbij do nich jajka. Każde jajko delikatnie posól oraz popieprz. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię.

4. Gdy biało zetnie się, to shakshuka jest gotowa. Przełóż ją na talerze. Możesz posypać posiekaną natką pietruszki oraz podawać z pieczywem. Smacznego!

Please follow and like us: