0
0
Już za niedługo czeka na nas Tłusty Czwartek. Dlatego z tej okazji, postanowiliśmy pokazać Wam rewelacyjny przepis na faworki, które niczym nie odstają od tych z najlepszych cukierni. Po co stać w godzinnej kolejce, skoro możemy przyrządzić w domu identyczne? Zostańcie z nami!
Nie ma w Polsce osoby, która w Tłusty Czwartek nie skosztowałaby faworków. Te chrupiące, słodkie, smażone na głębokim tłuszczu delicje należy jednak umiejętnie przygotować. Dlatego dziś, pokażemy Wam jak w prosty sposób przyrządzić je w domu i uniknąć stania w godzinnej kolejce do cukierni.
Pamiętajcie aby trzymać się ściśle przepisu, a wtedy przygotowanie faworków nie sprawi Wam żadnych trudności!
Składniki:
- 6 żółtek
- 400 g mąki pszennej
- 12 łyżek gęstej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
Czynności:
- Mąkę należy dokładnie wymieszać z żółtkiem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, śmietaną i spirytusem.
- Następnie musisz wyrobić ciasto. Pamiętaj aby czasem wybić je wałkiem aby powstały pęcherzyki powietrza.
- Ciasto musisz wałkować partiami. Pamiętaj aby nie sypać za dużo mąki, żeby nie wyschło.
- Następnie wytnij pasy, natnij je wzdłuż i przez tak stworzoną dziurkę przełóż koniec ciasta.
- Faworki smaż na tłuszczu a po usmażeniu wyłóż je na ręcznik papierowy aby odsączyć z nich tłuszcz. Następnie posyp je cukrem pudrem i gotowe!
Please follow and like us: