Ogórki to ten typ warzyw, który można podawać na milion różnych sposobów. Oczywiście wszyscy znamy mizerię, małosolne czy kiszone jednak mało osób wie o przepysznych przetworach z ogórków. Dzisiaj pokażemy Wam ciekawy przepis na ogórki w zalewie gyros, którego warto spróbować z racji swojego niespotykanego smaku. Zostańcie z nami!
Ogórki to warzywa, które urozmaicają nam wiele dań począwszy od kanapek a kończąc na obiadach. Ogórki też dodaje się do greckiego specjału jakim jest gyros. w Polsce nie jest to zbyt popularna receptura, jednak gwarantujemy, że smak jest nieziemski i naprawdę warto spróbować!
Dlatego, ponieważ sezon na ogórki trwa, pokażemy Wam dzisiaj przepyszny przepis na ogórki w zalewie gyros. Jesteśmy absolutnie pewni, że ten specjał zagości w waszych spiżarniach na wiele wiele lat!
Składniki
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 2 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka octu
- pół szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Czynności:
- Na początku dokładnie umyj ogórki i pokrój je w drobne plasterki. Następnie zasyp je dokładnie solą oraz pozostaw na 4 godziny. Po 4 godzinach wyciśnij z nich wodę.
- Przygotuj zalewę. Potem wlej do garnka ocet, wodę, wsyp cukier, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotuj przez ok.2 minuty.
- Do ogórków dorzuć pokrojone w piórka cebule, rozdrobniony czosnek, przyprawę gyros i odcedzoną zalewę. Odstaw całość na 12 godzin. Od czasu do czasu przemieszaj.
- Włóż ogórki do wyparzonych słoików, następnie wlej zalewę i zakręć wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzuj.