0
0
Przygotowanie ciast jest jedną z najprostszych rzeczy, które możemy wykonać w kuchni. Dziś pokażemy Wam jak przygotować sernik, jednak nie w tej klasycznej odsłonie. W tym artykule dowiecie się jak przygotować przepyszny sernik czekoladowy na herbatnikach!
Sernik to chyba najpopularniejsze ciasto w polskiej kuchni. Jednak jedząc go cały czas w klasycznej odsłonie, wielu osobom mógł się już znudzić. Dlatego zdecydowaliśmy się pokazać wam sernik w nieco podrasowanej odsłonie. Sernik to ciasto, które nie wymaga od Ciebie ani dużych umiejętności kulinarnych ani piekarnika. Dlatego zakasujemy rękawy i bierzemy się do roboty!
Przepis na sernik czekoladowy!
Podstawa:
- 200 g herbatników kakaowych
- 60 g roztopionego masła
Masa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 500 g serka kremowego
- 350 g kremówki
- 50 g cukru
- 2 g ekstraktu waniliowego
Czynności:
- Na początku dokładnie pokrusz kakaowe herbatniki, tak aby przypominały sól lub cukier.
- Ciastka wrzuć do miski, połącz z roztopionym masłem a następnie dokładnie wymieszaj.
- Miskę włóż na 30 minut do lodówki a w międzyczasie zmieszaj ze sobą serek, cukier i ekstrakt waniliowy. Możesz do tego wykorzystać mikser lub zmieszać wszystko ręcznie.
- Następnie w misce ubij bitą śmietanę, rozpuść czekoladę i dodaj do masy serowej i połącz ze sobą składniki.
- Masę czekoladową przekładaj przez herbatniki a następnie całość wstaw do lodówki na 3 godziny. Smacznego!
Please follow and like us: