Home Ludzie Przygotowywała popcorn z mikrofali. Nie wiedziała że…

Przygotowywała popcorn z mikrofali. Nie wiedziała że…

Przygotowywała popcorn z mikrofali. Nie wiedziała że…
0
0

Jeśli jesteś zapalonym miłośnikiem kina, popcorn jest prawdopodobnie wysoko na liście ulubionych przekąsek. Nawet gdy oglądasz film na kanapie w domu, jest coś w popcornie i filmach, które wydają się iść w parze. Popcorn jest jedną z najpopularniejszych przekąsek w Ameryce. Nietrudno zatem zrozumieć, dlaczego – połączenie soli, masła i miękkiego, ale satysfakcjonującego chrupka wystarczy, aby większość ludzi wepchnęła go garstką. Prawidłowo przygotowane popcorn oferuje zaskakujące korzyści odżywcze. Niestety, popcorn z mikrofali to troche inna bajka. Przygotowanie popcornu w torebce mikrofalowej przekształca zdrową przekąskę  w szkodliwą. Oto pięć przekonujących powodów, aby unikać popcornu mikrofalowego.

popcorn do mikrofali

Dlaczego popcorn z mikrofali jest niebezpieczny?

popcorn do mikrofali
  1. Zawiera substancję chemiczną związaną z chorobą Alzheimera. Aromat maślany, który pokrywa popcorn mikrofalowy, pochodzi ze sztucznego aromatu zwanego diacetylem. Diacetyl jest naturalnym produktem ubocznym fermentacji występującym w maśle, piwie i occie, ale także substancją chemiczną wytwarzaną syntetycznie przez firmy spożywcze, aby nadać żywności nieodpartego smaku i aromatu maślanego. Badania wykazały, że diacetyl przenika przez barierę krew-mózg i powoduje nieprawidłowe fałdowanie białek mózgu do beta-amyloidu – białka związanego z chorobą Alzheimera. Wykazano również, że hamuje mechanizmy, które pomagają naturalnie usuwać beta-amyloid z mózgu.
  2. Diacetyl nie tylko stanowi zagrożenie dla zdrowia mózgu – badania również powiązały go z problemami płuc. Gdy podgrzejesz torebkę z popcornem w kuchence mikrofalowej, substancja chemiczna zacznie wyparowywać i ostatecznie wdychasz ją, narażając Cię na problemy z płucami, w tym z chorobami płuc.
  3. Sam worek stanowi zagrożenie dla zdrowia. Worki z popcornem nadające się do mikrofalówki zawierają substancję chemiczną o nazwie kwas perfluorooktanowy (PFOA), która ma zapobiegać wyciekaniu tłuszczu. Ten związek chemiczny może wywoływać ADHD i nadpobudliwość u dzieci. Dodatkowo może skutkować niską masą urodzeniową, choroby tarczycy, niepłodność, problemy z układem odpornościowym, a nawet raka.
  4. Zawiera potencjalnie szkodliwe konserwanty. Wiele marek prażonej w mikrofalówce używa sztucznych aromatów i konserwantów, które mogą być toksyczne i narażać cię na problemy zdrowotne. Częstym konserwantem stosowanym w popcornie mikrofalowym jest galusan propylu. Wywołuje on nowotwory – w tym rzadkie guzy mózgu – w badaniach na zwierzętach. odatkowo kalorie które zawiera popcorn z mikrofali wpływają na naszą wagę!
  5. Zapewnia ci dużą dawkę tłuszczu trans. Popcorn mikrofalowy jest wytwarzany z uwodornionego lub częściowo uwodornionego oleju, znanego również jako tłuszcz trans. Tłuszcz trans jest związany między innymi z problemami zdrowotnymi z większym ryzykiem upośledzenia pamięci, stresem oksydacyjnym i nagromadzeniem płytki krwi w mózgu i tętnicach. Dodatkowo zwiększa kalorie których popcorn ma aż nadto!

Please follow and like us: