Home Przepisy PYSZNY PRZEPIS NA ZDROWE PIANKI!

PYSZNY PRZEPIS NA ZDROWE PIANKI!

PYSZNY PRZEPIS NA ZDROWE PIANKI!
0
0

Pianki są uważane za podstawowy składnik gorącego kakao, wycieczek na kempingu, deserów i grilla. Dla wielu jest to ulubiony deser, ale niestety, większość z nich nie są beztłuszczowe. Powodem jest ilość cukru, którą zawierają. Typowe ptasie mleczko zawiera cztery gramy dodatku cukru, ale trzeba przyznać, że nikt nigdy nie je tylko jedno ptasie mleczko, prawda? Tak więc filiżanka mini pianek do gorącej czekolady lub na deser zawiera 29 gramów cukru. Oznacza to 10-krotność zalecanej dziennej ilości cukru i 400 pustych kalorii.

pianki

Zagrożenia dla zdrowia wynikające z nadmiaru cukru

Nadmiar cukru podnosi ogólną zawartość kalorii, co może łatwo doprowadzić do niezdrowego przyrostu masy ciała i ostatecznie otyłości . Ponadto pokarmy takie jak pianki, które zawierają dużo cukru, mają zwykle niską wartość odżywczą. Jeśli Twoja dieta zawiera dużą ilość tych pokarmów, będzie mniej miejsca na owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.

pianki

Co gorsza, nadmiar cukru jest bezpośrednio związany z poważnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak:

  • Kilka rodzajów nowotworów, w tym rak trzustki
  • Choroba serca
  • Ubytki i inne problemy z zębami
  • Cukrzyca
  • Zwiększony poziom cholesterolu

Przepis na zdrowe pianki

Prezentujemy Ci przepis na puszyste domowe pianki słodzone miodem. Mają taki sam smak jak te kupowane w sklepie, ale nie zawierają białej trucizny zwanej cukrem. Możesz również zrobić je w wersji kakaowej lub kokosowej (wyjaśnione poniżej), zgodnie z własnymi preferencjami. Gdy zobaczysz przepis i wypróbujesz pierwsze zdrowe domowe pianki, nie będziesz już chciał kupować ich ponownie.

Składniki

  • Żelatyna – 1 porcja łyżki stołowej
  • Miód – ½ szklanki
  • Zimna woda – 1/2 szklanki
  • Ekstrakt waniliowy -1/2 łyżeczki
  • Sól – 1/8 łyżeczki

Przygotowanie

Na lekko nasmarowanej patelni z bochenkiem umieść papier do pieczenia, tak aby przykrywał blachę i zwisał na boki w jedną stronę. Nasmaruj również papier do pieczenia. Weź średnią miskę, zalej ¼ szklanki wody i posyp żelatyną. Niech naturalnie zmięknie. Następnie weź mały garnek i umieść drugą ¼ szklanki wody oraz wymienioną ilość miodu i soli.

Ogrzewać na średnim ogniu, aż mieszanina osiągnie 240 stopni (użyj do tego termometru cukierkowego). Powinno Ci to zająć od 7 do 8 minut. Zdejmij z ognia, gdy tylko osiągnie wymaganą temperaturę.

Wlej gorący płyn do mieszanki żelatynowej w mżawce z boku miski, stale mieszając mikserem ręcznym na niskim poziomie. Gdy wszystko dobrze wymieszasz, dodaj wanilię i wymieszaj mikserem ręcznym na wysokim poziomie. Ubijaj, aż uzyskasz gęstą i puszystą mieszankę (powinno to zająć 12-15 minut). Wlać mieszaninę do przygotowanej patelni z blachą do pieczenia i pozostawić do wyschnięcia na 4-12 godzin, nie przykrywając patelni. Po wyschnięciu pokrój go w kwadraty, a Twoje zdrowe domowe pianki będą gotowe!

Wersja kakaowa . Po prostu zwiń gotowe kwadraty pianki w proszku kakaowym.

Please follow and like us: