
0
0
Jeśli lubicie takie dania jak grochówka czy fasolka po bretońsku to z pewnością zasmakuje Wam zupa z soczewicy! Dlatego też poniżej przedstawiamy Wam pyszny przepis na prostą i niezwykle pożywną zupę z soczewicy.
Soczewica to roślina strączkowa, która zawiera ogromną ilość witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Na szczęście soczewicę możemy spożywać w różnych formach, także w postaci zupy.
Soczewica występuje w kilku odmianach. Możemy wyróżnić brązową, zieloną i czerwoną. Brązowa jest idealna do wegańskich kotletów, zielona do sałatek natomiast czerwona do zup!
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- kurkuma
- papryka ostra i słodka
- oregano
- sól, pieprz
Czynności:
- Dokładnie pokrój marchewkę w kostkę lub zetrzyj ją na dużych oczkach.
- Następnie pokrój w kostkę ziemniaki oraz cebulę.
- Rozgrzej olej w garnku i wsyp tam cebulę. Smaż do czasu zeszklenia.
- Potem dorzuć do garnka marchewkę, ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszaj.
- Warzywa zalej bulionem a następnie dodaj soczewicę, sól, pieprz, kurkumę i paprykę.
- Całość gotuj przez 20 min a następnie dodaj do zupy przecier pomidorowy. Całość gotuj dalej przez następne 15 minut.
- Następnie dopraw zupę wedle własnego uznania oregano, solą, pieprzem, kurkumą i papryką.
Please follow and like us: