Istnieje kilka rzeczy, które reprezentują polską kuchnię: pierogi, bigos, kiszone ogórki no i oczywiście smalec. Ten fantastyczny polski rarytas jest idealnym smarowidłem na kanapki zarówno na śniadanie jak i na kolację. Mało osób jednak wie, że przygotowanie go w domu jest banalnie proste. Dlatego dziś przedstawiamy Wam przepis na domowy polski smalec!
Smalec to pozycja obowiązkowa dla smakosza polskiej kuchni. Sycący i niezwykle smaczny stanowi idealne połączenie do świeżego i chrupiącego polskiego chleba. Warto też dodać, że kanapka ze smalcem smakuje o niebo lepiej, gdy mamy blisko siebie ogórki kiszone.
Smalec można w prosty sposób przygotować w domu i nie wymaga to od nas praktycznie żadnego doświadczenia kulinarnego! Sprawdźmy zatem czego będziemy potrzebowali.
Składniki:
- 300 g słoniny
- 100 g kiełbasy
- 4 cebule
- 7 ząbków czosnku
- 5 g majeranku
- sól
- pieprz
Czynności:
- Pokrój słoninę w kostkę a następnie umieść ją w garnku i podgrzewaj na małym ogniu.
- Obierz kiełbasę ze skórki i również pokrój w drobną kostkę.
- Dokładnie taką samą czynność wykonaj z cebulą.
- Gdy to zrobisz, oba składniki dodaj do wytopionej słoniny a gdy skwarki będą gotowe przypraw całość wedle uznania.
- Całość należy zdjąć z ognia dopiero wtedy, gdy cebula odpowiednio zmięknie.
- Wtedy odstaw smalec do ostygnięcia i podawaj go ze świeżym chlebem i ogórkami kiszonymi.