Home Przepisy Prosty przepis na przepyszny polski smalec!

Prosty przepis na przepyszny polski smalec!

Prosty przepis na przepyszny polski smalec!
0
0

Istnieje kilka rzeczy, które reprezentują polską kuchnię: pierogi, bigos, kiszone ogórki no i oczywiście smalec. Ten fantastyczny polski rarytas jest idealnym smarowidłem na kanapki zarówno na śniadanie jak i na kolację. Mało osób jednak wie, że przygotowanie go w domu jest banalnie proste. Dlatego dziś przedstawiamy Wam przepis na domowy polski smalec!

smalec

Smalec to pozycja obowiązkowa dla smakosza polskiej kuchni. Sycący i niezwykle smaczny stanowi idealne połączenie do świeżego i chrupiącego polskiego chleba. Warto też dodać, że kanapka ze smalcem smakuje o niebo lepiej, gdy mamy blisko siebie ogórki kiszone.

Smalec można w prosty sposób przygotować w domu i nie wymaga to od nas praktycznie żadnego doświadczenia kulinarnego! Sprawdźmy zatem czego będziemy potrzebowali.

Składniki:

  • 300 g słoniny
  • 100 g kiełbasy
  • 4 cebule
  • 7 ząbków czosnku
  • 5 g majeranku
  • sól
  • pieprz

Czynności:

  • Pokrój słoninę w kostkę a następnie umieść ją w garnku i podgrzewaj na małym ogniu.
  • Obierz kiełbasę ze skórki i również pokrój w drobną kostkę.
  • Dokładnie taką samą czynność wykonaj z cebulą.
  • Gdy to zrobisz, oba składniki dodaj do wytopionej słoniny a gdy skwarki będą gotowe przypraw całość wedle uznania.
  • Całość należy zdjąć z ognia dopiero wtedy, gdy cebula odpowiednio zmięknie.
  • Wtedy odstaw smalec do ostygnięcia i podawaj go ze świeżym chlebem i ogórkami kiszonymi.
Please follow and like us: