Home Przepisy Chłodnik jest idealnym obiadowym rozwiązaniem na upały!

Chłodnik jest idealnym obiadowym rozwiązaniem na upały!

Chłodnik jest idealnym obiadowym rozwiązaniem na upały!
0
0

W gorące letnie upały, raczej nikt niestety nie ma ochoty na gorący rosół czy pomidorową. Na szczęście są zupy, które idealnie nadają się nawet na 30 stopniowe temperatury. Taką zupą jest właśnie zimny i orzeźwiający chłodnik litewski. Dziś pokażemy Wam w jaki sposób zrobić tę przepyszną zupę. Zostańcie z nami, ponieważ nie jest to takie proste jak może się wydawać!

marcin gortat

Chłodnik litweski jest potrawą zakorzenioną w naszej kulturze od kilkuset lat. Każdy z nas na pewno chociaż raz w życiu spróbował tej przepysznej zupy. W lato jest ona prawdziwym i sycącym wybawieniem. Dziś pokażemy Wam przepis, który pozwoli Wam przyrządzić powyższy chłodnik.

Najważniejsze składniki jakich będziemy potrzebować to: świeża botwinka, ogórki małosolne, maślanka oraz jajka. Mamy nadzieję, że dzięki temu przepisowi, Nie straszne Wam będą nawet 30 stopniowe upały. Bierzmy się zatem do roboty.

Składniki:

  • pęczek botwiny,
  • ogórek wężowy,
  • 3-4 spore ogórki małosolne,
  • pęczek rzodkiewek,
  • pęczek koperku,
  • litr maślanki,
  • 2 duże kubki jogurtu naturalnego,
  • litr domowego rosołu,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka cukru,
  • ząbek czosnku,
  • 8 jaj.

Przygotowanie:

  • Botwinkę wkładamy do garnka, zalewamy rosołem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min lub do miękkości. Odstawiamy, by wystygła.
  • Następnie gotujemy jajka na twardo. W czasie ich gotowania obieramy warzywa a potem ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno siekamy.
  • Następnie do wywaru dodajemy wszystkie warzywa, maślankę, jogurt, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i koperek. Dokładniej mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem dla smaku.
  • Podajemy z pokrojonymi na ćwiartki jajkami i dekorujemy dodatkowo koperkiem.
Please follow and like us: