Olej z czarnuszki, to kolejny produkt, który wspiera naszą odporność. W okresie przejściowym między latem, a chłodniejszymi miesiącami jest to szczególnie ważne. Ponadto, nadal żyjemy w realiach zdominowanych przez COVID-19. Jeżeli chcemy zadbać o swoje zdrowie, to olej z czarnuszki jest zdecydowanie naszym sprzymierzeńcem.
Olej z czarnuszki, a tak w rzeczywistości to z owoców tej rośliny. Już w starożytności korzystano z właściwości tej rośliny. Stosowano ją nie tylko w medycynie, ale również w pielęgnacji oraz kuchni. Czarnuszka pochodzi z terenów Azji Zachodniej oraz Europy Południowo-Wschodniej. Charakterystycznym elementem tej rośliny są jej białe lub niebieskie kwiaty. Jednak najcenniejsze są jej owoce, ponieważ to z nich wytwarza się drogocenny olej.
Preparat ma świetny skład, dzięki czemu ma aż takie duże znaczenie dla naszego zdrowia. W 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasu linolowego, kwasu oleinowego i kwasu alfa-linolenowego. Co więcej jest również bogaty w w takie składniki witaminę E, beta-karoten, biotynę, fitosterole. Zawiera też minerały, a mianowicie wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk oraz aminokwasy i saponiny.
Dzięki swojemu bogatemu składowi olej z czarnuszki może pomóc przy:
- Dolegliwościach układu pokarmowego (refluks, wrzody)
- Problemach z chorobami układu krążenia (podwyższony cholesterol, nadciśnienie)
- Wzmocnieniu odporności, zarówno u dorosłych, jak również u dzieci
- Problemach skórnych (AZS, trądzik)
- Dolegliwościach skóry głowy (łupież) oraz poprawi kondycję włosów
Niestety, pomimo swoich wybitnych właściwości olej z czarnuszki należy do grupy niesmacznych specyfików. Jednak dietetyk, Weronika Młyńczyk, podzieliła się sposobem na szota mocy wraz z tym prozdrowotnym produktem.
SZOT Z CZARNUSZKI:
- Łyżka oleju z czarnuszki
- Szczodra ilość soku z jagody kamczackiej
- Łyżeczka miodu z akacji
Wszystkie składniki wymieszaj razem i zdrowy szot jest!