Wszyscy uwielbiamy na śniadanie przyrządzić sobie kanapkę z Nutellą. Mało jednak osób wie, że Nutella, ktorą kupujemy w sklepie jest bardzo niezdrowa i szkodliwa dla naszego organizmu. Na szczęście dziś pokażemy Wam jak w prosty sposób przyrządzić sobie taką Nutellę w domu. Ponadto dodamy do niej składniki, które sprawią, że nasz czekoladowy krem nie będzie aż tak nie zdrowy jak zazwyczaj.
Nutella pojawiła się w latach 40 XX wieku a stworzył ją włoski piekarz i cukiernik – Pietro Ferrero. Cudowny krem czekoladowy okazał się hitem a dziś jest uwielbiany przez wszystkie dzieci na całym świecie. Niestety, skład który widnieje na etykiecie nie jest najzdrowszy dla naszych organizmów. Częste spożywanie Nutelli może prowadzić do otyłości i wielu różnych chorób jak: cukrzyca czy choroba układów naczyniowych. Na szczęście istnieje przepis, który pozwoli Wam zrobić zdrowszą Nutellę w domu.
Składniki:
- 3 miękkie awokado
- 4 duże łyżki kakao
- 4 łyżki mielonych migdałów
- sok z dwóch marakui
- 4 łyżki syropu daktylowego
- 3 miękkie banany
Dzisiaj grzeje:
Przygotowanie:
- Awokado oraz banany dokładnie umyj i obierz.
- Następnie podziel je na kawałki i włóż do miski z blenderem. Potem zmiksuj owoce na gładką masę, dodaj sok z marakui i ponownie zmiksuj, aż uzyskasz gładki krem.
- Potem do masy dodaj kakao, migdałowy proszek, syrop daktylowy i ponownie miksuj. Konsystencja kremu powinna przypominać „nutellę” w ciepły dzień.
- Przechowuj w lodówce.