Home Przepisy Makaron w sosie paprykowym typu ajwar

Makaron w sosie paprykowym typu ajwar

Makaron w sosie paprykowym typu ajwar
0
0

Kolejny przepis, który powstał, ponieważ brakowało czasu, aby wyjść na zakupy. Ten makaron jest bardzo szybki, mało wymagający, ale smaczny. Także mamy wszystko co najważniejsze.

makaron

Do przygotowania tego przepisu nie potrzeba Wam wiele. Ja skorzystałam ze składników, które miałam w domu i zdecydowanie się nie zawiodłam. Zacznijmy od tego czym jest ajwar, ponieważ to na jego smak starałam się osiągnąć. To pasta warzywna pochodząca z kuchni bałkańskiej, ja ją poznałam w Bułgarii. Składa się głównie z papryki, jednak często ma też w sobie bakłażana, kabaczka czy czosnek.

SKŁADNIKI NA MAKARON (2 porcje):

  • 400 gramów makaronu
  • Czerwona papryka
  • Papryka grilowana (można ją znaleźć w słoikach w dyskontach)
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • 100 gramów sera feta
  • sól
  • pieprz
  • oregano

PRZEPIS NA MAKARON:

  1. Grilowaną paprykę pokrój w kostkę. Zwykłą paprykę umyj i również pokrój w kostkę.
  2. Wstaw wodę na makaron i szczodrze ją posól. Ugotowany makaron odlej, a potem zostaw w garnku. Możesz lekko polać go oliwą, aby się nie skleił.
  3. Obierz czosnek ze skórki. Na zimną patelnię wlej 2 łyżki oliwy oraz połóż obrane ząbki czosnku. Następnie włącz palnik na jego maksymalną moc. W momencie, w którym czosnek zacznie skwierczeć wsyp na patelnię pokrojoną paprykę. Zmniejsz ogień na średni i często mieszając podsmaż paprykę aż do miękkości. Pod koniec dorzuć pokrojoną grilowaną paprykę i razem podsmaż.
  4. Do składników na patelni dodaj łyżeczkę oregano, odrobinę soli oraz pieprzu. Wymieszaj.
  5. Następnie zawartość patelni przełóż do blendera i zblenduj na dosyć gładką masę.
  6. Do garnka z makaronem dodaj zblendowaną masę, a potem pokruszoną w palcach fetę. Dokładnie wymieszaj całość.
  7. Makaron w sosie paprykowym typu ajwar jest gotowy. Smacznego!
Please follow and like us: