Home Przepisy Domowe lody bananowe – przepis! Prosty sposób!

Domowe lody bananowe – przepis! Prosty sposób!

Domowe lody bananowe – przepis! Prosty sposób!
0
0

Masz w domu garść przejrzałych bananów, które nie są już apetyczne na jedzenie? Oto świetny przepis na domowe zdrowe lody bananowe. To fajny sposób (przeznaczony kalambur) na uratowanie tych bananów zamiast ich wyrzucania.

domowe lody bananowe przepis

Ten kremowy przepis na domowe lody bananowe jest idealny na gorące letnie dni. Polecam podawanie go podczas pikniku na podwórku lub jako deser po obiedzie. Upewnij się, że zamroziłeś go wystarczająco długo, zanim go podasz.

Składniki:

  • 4 przejrzałe banany
  • 2 łyżki niemodyfikowanego genetycznie, nie sojowego granulatu lecytyny (opcjonalnie, ale o kremowej konsystencji)
  • 1½ szklanki surowego mleka (lub mleka kokosowego lub orzechowego / ryżowego)
  • 1 łyżeczka wanilii
lody bananowe przepis

Procedura:

  1. W robocie kuchennym upłynnij banany i granulki lecytyny. Podczas gdy procesor nadal działa, dodaj pozostałe składniki.
  2. W zależności od wielkości bananów będzie to do czterech filiżanek płynu. W razie potrzeby dodaj więcej mleka, aby uzyskać jedną litr płynu. Wlać mieszaninę do blach do pieczenia lub tacek z kostkami lodu i zamrozić do zestalenia.
  3. Jeśli używasz blach do pieczenia, pokrój zamrożoną mieszankę w paski, jeśli używasz tacek z kostkami lodu, po prostu wyskocz z kostek. Umieść zamrożone kawałki z powrotem w sokowirówce lub robocie kuchennym i miksuj, aż do ujednolicenia. Natychmiast podawaj.

Wariacje:

  1. Czekoladowo-bananowy: Dodaj ½ szklanki kakao i dodatkową łyżeczkę wanilii do powyższego przepisu.
  2. Tropikalny:  użyj dwóch przejrzałych bananów, ½ szklanki truskawek , ½ szklanki drobno pokrojonego ananasa , 1 ½ szklanki mleka.
  3. Kokos: Użyj dwóch jajek, 3 łyżek granulatu lecytyny, 3 szklanek mleka kokosowego i 1 łyżeczki wanilii.

Please follow and like us: