
0
0
Lasagne to włoskie danie, które zna każdy. Jest wyśmienite w całej swojej okazałości. Mattego Brunetti, włoski kucharz, przedstawił na swoich mediach społecznościowych przepis na jesienną wersję tego dania. Jest ciekawą odmianą klasycznej wersji, jednak nadal wyśmienicie smaczną.
SKŁADNIKI NA LASAGNE
- 100 gramów parmezanu
- 400 gramów cukinii
- 50 gramów masła
- 50 gramów mąki
- 500 gramów mleka 3,2% tłuszczy
- 200 gramów serka ricotta
- 2 ząbki czosnku
- Płatki lasagne
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE LASAGNE
- Zacznij od starcia parmezanu na tarce o stosunkowo niewielkich oczkach. Dzięki temu szybciej się rozpuści. Następnie umyj cukinię oraz pokrój ją w ćwiartki. Natomiast czosnek jedynie zgnieć porządnie dłonią. Nie obieraj!
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, następnie dodaj cukinię oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu około 10 minut, aż się ładnie przyrumienią.
- Następnie w osobnym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez około 1 minutę, również na średnim ogniu. Kolejno dodaj mleko i gotuj całą masę aż stanie się bardziej płynna, jak krem. Na koniec przypraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj sos.
- Czas na gwóźdź programu. Gotuj makaron według przepisu na opakowaniu po 2-3 plastry makaronu na raz.
- Następnie czas na ułożenie lasagne. Zacznij od beszamelu, później nałóż makaron, następnie nałóż kolejną warstwę beszamelu, na nią warzywa wraz z ricottą i parmezanem. Powtórz tę czynność trzy razy.
- Piecz lasagne prze 30 minut w piekarniku temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wyjmij i odczekaj 10 minut przed podaniem.
Please follow and like us: