Home Przepisy Lasagne, czyli włoski specjał w jesiennym wydaniu z cukinią

Lasagne, czyli włoski specjał w jesiennym wydaniu z cukinią

Lasagne, czyli włoski specjał w jesiennym wydaniu z cukinią
0
0

Lasagne to włoskie danie, które zna każdy. Jest wyśmienite w całej swojej okazałości. Mattego Brunetti, włoski kucharz, przedstawił na swoich mediach społecznościowych przepis na jesienną wersję tego dania. Jest ciekawą odmianą klasycznej wersji, jednak nadal wyśmienicie smaczną.

lasagne

SKŁADNIKI NA LASAGNE

  • 100 gramów parmezanu
  • 400 gramów cukinii
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów mąki
  • 500 gramów mleka 3,2% tłuszczy
  • 200 gramów serka ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • Płatki lasagne
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE LASAGNE

  1. Zacznij od starcia parmezanu na tarce o stosunkowo niewielkich oczkach. Dzięki temu szybciej się rozpuści. Następnie umyj cukinię oraz pokrój ją w ćwiartki. Natomiast czosnek jedynie zgnieć porządnie dłonią. Nie obieraj!
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, następnie dodaj cukinię oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu około 10 minut, aż się ładnie przyrumienią.
  3. Następnie w osobnym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez około 1 minutę, również na średnim ogniu. Kolejno dodaj mleko i gotuj całą masę aż stanie się bardziej płynna, jak krem. Na koniec przypraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj sos.
  4. Czas na gwóźdź programu. Gotuj makaron według przepisu na opakowaniu po 2-3 plastry makaronu na raz.
  5. Następnie czas na ułożenie lasagne. Zacznij od beszamelu, później nałóż makaron, następnie nałóż kolejną warstwę beszamelu, na nią warzywa wraz z ricottą i parmezanem. Powtórz tę czynność trzy razy.
  6. Piecz lasagne prze 30 minut w piekarniku temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wyjmij i odczekaj 10 minut przed podaniem.
Please follow and like us: