Home Ciekawostki KUKURYDZA I JEJ WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE!

KUKURYDZA I JEJ WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE!

KUKURYDZA I JEJ WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE!
0
0

Kukurydza jest jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie. Po raz pierwszy użyto go około 7 000 lat temu w Meksyku. Kukurydza jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych i dlatego powinieneś włączyć to smaczne warzywo do swojej diety. Sprawdźmy jakie kukurydza posiada właściwości i jakie są korzyści zdrowotne ze spożywania kukurydzy!

kukurydza właściwości

Kukurydza i jej właściwości zdrowotne!

1. Zapobiega niedokrwistości

Kukurydza jest bogata w witaminy A, E i B, co oznacza, że ​​regularne spożywanie kukurydzy może zapobiec wystąpieniu anemii. Ma również duże ilości żelaza. Ten minerał jest niezbędny do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Oczywiście brak żelaza jest kolejnym powodem, dla którego ludzie doświadczają anemii.

kukurydza właściwości

2. Chroni zdrowie serca

Kilka badań sugeruje, że olej kukurydziany i sama kukurydza ma silne właściwości przeciwmiażdżycowe, które wpływają na poziom cholesterolu . Innymi słowy, olej ten zmniejsza ryzyko wielu chorób sercowo-naczyniowych. Olej kukurydziany może poprawić zdrowie serca dzięki zawartym w nim przydatnym kwasom tłuszczowym. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które zwalczają zły cholesterol. To znacznie obniży ryzyko zatkania tętnic, a także obniży ciśnienie krwi .

3. Równoważy nadciśnienie i kontroluje cukrzycę

Niestety w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci coraz więcej osób na całym świecie boryka się z cukrzycą . Co gorsza, naukowcy nie są w stanie ustalić dokładnej przyczyny tego zjawiska, ale faktem jest, że odżywianie może znacząco wpłynąć na szanse rozwoju cukrzycy. Jedzenie kukurydzy oraz innych warzyw i owoców może pomóc ludziom zbliżyć się do starej diety, która nie spowodowała cukrzycy. Naukowcy potwierdzili, że ziarna kukurydzy mogą przyczynić się do prawidłowego zarządzania NIDDM (cukrzyca insulinoniezależna). To sprawia, że ​​kukurydza jest bardzo skuteczna na wysokie ciśnienie krwi, szczególnie ze względu na obecność fitochemikaliów.

4. Obniża zły cholesterol

Badania opublikowane w Journal of Nutritional Biochemistry sugerują, że regularne spożywanie oleju kukurydzianego obniża poziom cholesterolu LDL, ponieważ olej ten zapobiega wchłanianiu cholesterolu w każdej części ciała. Tym, co czyni ten olej jeszcze lepszym, jest to, że ta redukcja nie wpływa na poziom HDL ani dobrego cholesterolu.

5. Wspiera trawienie

Kukurydza jest wypełniona błonnikiem pokarmowym. Zawiera zarówno nierozpuszczalne, jak i rozpuszczalne włókno. Ten ostatni zapobiega wchłanianiu cholesterolu, podczas gdy pierwszy zatrzymuje zaparcia i problemy związane z jelitami. To ostatecznie oznacza, że ​​jedzenie kukurydzy może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia biegunki i zespołu jelita drażliwego.

6. Zwiększa energię

Jedzenie kukurydzy zwiększy poziom energii. Kukurydza jest bardzo bogata w węglowodany – tylko jedna szklanka kukurydzy zawiera około 30 gramów węglowodanów. Węglowodany są szczególnie pomocne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. Ponadto kukurydza zawiera złożone węglowodany, co oznacza, że ​​efekty można zaobserwować stopniowo – twoja energia będzie zrównoważona i nie poczujesz żadnych szybkich zmian.

7. Wspiera wysiłki w celu zwiększenia masy ciała

Lekarze i dietetycy często zalecają osobom z niedowagą spożywanie kukurydzy. Głównym powodem, dla którego mają masę poniżej normalnego poziomu, jest fakt, że nie spożywają wystarczającej ilości kalorii. Jak wspomniano wcześniej, kukurydza jest pełna węglowodanów i kalorii. To sprawia, że ​​kukurydza jest idealnym wyborem jako dodatek do każdego rodzaju posiłku.

8. Poprawia wzrok

Wszyscy wiemy, że odciski są zbudowane z wielu żółtych ziaren i właśnie one mogą pomóc ludziom w ich wzroku . Zawierają karotenoidy, substancje zapobiegające powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto beta-karoten znajdujący się w kukurydzy stymuluje produkcję witaminy A. Jedzenie kukurydzy pomoże poprawić i utrzymać zdrowie oczu.

9. Chroni organizm przed rakiem

Badanie potwierdziło, że duża ilość przeciwutleniaczy w kukurydzy może wyeliminować lub przynajmniej zatrzymać rozprzestrzenianie się komórek rakowych . Ponadto kukurydza jest doskonałym źródłem kwasu ferulowego, który znany jest ze swojej zdolności do zwalczania nowotworów wątroby i piersi.

10. Utrzymuje skórę zdrową

Jak wspomniano wcześniej, kukurydza zawiera wiele przeciwutleniaczy . Są one wykorzystywane przez organizm jako główna „broń” przeciwko negatywnym skutkom wolnych rodników i utrzymują skórę karmioną niezbędnymi składnikami odżywczymi. Jedząc kukurydzę, skóra pozostanie gładka i miękka . Kukurydzę lub skrobię kukurydzianą można stosować zewnętrznie na skórę w obszarach dotkniętych wysypką i podrażnieniem.

Please follow and like us: