Home Przepisy Krupnik – staropolski przepis babci Jadwigi! SZYBKO I PROSTO!

Krupnik – staropolski przepis babci Jadwigi! SZYBKO I PROSTO!

Krupnik – staropolski przepis babci Jadwigi! SZYBKO I PROSTO!
0
0

Krupnik to absolutnie jedna z czołowych zup, która godnie reprezentuje nasz kraj. Jest to jedna z niewielu zup, która nie dość, że jest niezwykle smaczna to dodatkowo bardzo pożywna. Duży talerz krupniku gwarantuje nam uczucie sytości przez następnie kilka godzin. Niestety, wiele osób ma problem z przygotowaniem tej zupy. Dlatego dziś, pokażemy Wam prosty przepis na krupnik!

oliwia bieniuk

Bazą dobrego krupniku jest mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, ziemniaki i marchew. To właśnie te składniki zapewniają tej zupie niepowtarzalny smak i zapewniają uczucie sytości. Warto zauważyć, że jeśli chodzi o mięso to najlepiej się sprawdza kawałek z kostką!

Składniki:

  • 30 dag wieprzowych żeberek
  • 1/2 cebuli
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 15 dag kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej
  • 5 ziemniaków
  • łyżka masła
  • listek laurowy
  • sól, pieprz

Czynności:

  • Na początku dokładnie opłucz żeberka.
  • Zalej 3 litry wody i gotuj je we wrzącej wodzie przez około 30 min. W międzyczasie dodaj do tego liść laurowy i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
  • Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler dokładnie pokrój w kostkę i dorzuć wraz z kaszą do gotującej się wody.
  • Całość gotuj przez następne 15 minut lub do momentu gdy warzywa staną się miękkie.
  • Na koniec dodaj do zupy łyżkę masła i dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Please follow and like us: