
0
0
Krupnik to absolutnie jedna z czołowych zup, która godnie reprezentuje nasz kraj. Jest to jedna z niewielu zup, która nie dość, że jest niezwykle smaczna to dodatkowo bardzo pożywna. Duży talerz krupniku gwarantuje nam uczucie sytości przez następnie kilka godzin. Niestety, wiele osób ma problem z przygotowaniem tej zupy. Dlatego dziś, pokażemy Wam prosty przepis na krupnik!
Bazą dobrego krupniku jest mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, ziemniaki i marchew. To właśnie te składniki zapewniają tej zupie niepowtarzalny smak i zapewniają uczucie sytości. Warto zauważyć, że jeśli chodzi o mięso to najlepiej się sprawdza kawałek z kostką!
Składniki:
- 30 dag wieprzowych żeberek
- 1/2 cebuli
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 15 dag kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej
- 5 ziemniaków
- łyżka masła
- listek laurowy
- sól, pieprz
Czynności:
- Na początku dokładnie opłucz żeberka.
- Zalej 3 litry wody i gotuj je we wrzącej wodzie przez około 30 min. W międzyczasie dodaj do tego liść laurowy i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
- Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler dokładnie pokrój w kostkę i dorzuć wraz z kaszą do gotującej się wody.
- Całość gotuj przez następne 15 minut lub do momentu gdy warzywa staną się miękkie.
- Na koniec dodaj do zupy łyżkę masła i dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Please follow and like us: