0
0
Krokiety to idealne danie, które wpasowuje sie nam do polskiej kuchni. Niestety, wiele osób ma problem z przygotowaniem ich. Zrobienie idealnych krokietów to jednak nie jest taka prosta sprawa. Na szczęście dziś pokażemy Wam jak w prosty sposób je przygotować. Zostańcie z nami!
Krokiety są idealnym dodatkiem do barszczu i często pojawiają się podczas obiadów rodzinnych. Niestety, na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przygotowanie ich jest tak proste jak zrobienie naleśników. nic bardziej mylnego. Przygotowanie krokietów wymaga niestety o wiele więcej doświadczenia. Jednak nie musicie się obawiać, ponieważ dziś zaprezentujemy Wam bardzo prosty przepis na to danie.
Przepis na pyszne krokiety!
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 5 g grzybów suszonych
- cebula
- sól i pieprz
Panierka:
- 2 jajka
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej
Czynności:
- Na początku dokładnie przesiej mąkę. Następnie jajka, wodę, mleko oraz odrobinę soli i wszystko to dokładnie zmiksuj. Masę odstaw na pół godziny a potem na rozgrzenym oleju usmaż ciasto jak na naleśniki.
- W tym czasie dokładnie opłukaj kapustę a następnie delikatnie ją podgotuj. W międzyczasie dokładnie ugotuj również suszone grzyby ok. 40 min. Następnie usmaż na rozgrzanym oleju cebulę pokrojoną w kostkę.
- Odcedź kapustę a następnie dokładnie ją posiekaj. Następnie dodaj do niej cebulę i grzyby. Całość dopraw pieprzem i solą wedle uznania. Farsz dokładnie rozsmaruj na cieście a potem zwiń w kopertę a następnie w rulon.
- Rozbij jajka i wymieszaj z dodatkiem pieprzu i soli. Wymocz w nich krokiety a potem obsyp je bułką tartą. Smaż aż Twoje krokiety nabiorą złocistego koloru. Smacznego!
Please follow and like us: