Home Przepisy Krem brokułowy – gwarantowane puste talerze na obiedzie!

Krem brokułowy – gwarantowane puste talerze na obiedzie!

Krem brokułowy – gwarantowane puste talerze na obiedzie!
0
0

Każdy nastolatek ma jednego prawdziwego wroga. Ten wróg ma grubą, zdeformowaną łodygę, która skręca się we wbijającą się kolumnę w górę drzewa, przypominając pień ku stuletniemu szczytowi, wyrastając z masy małych sztyletów zakamuflowanych jak maleńkie kwiaty. Ten wróg, tak znany nam wszystkim w tym czy innym czasie, nosi nazwę brokuły. Może jednak brokuły nie są dla ciebie takie złe.Pomimo naszych przeczuć, okazuje się, że brokuły to jedno z najlepszych warzyw dla twojego zdrowia i użyteczne środki ostrożności w zapobieganiu rakowi. W poniższym artykule sprawdzimy właściwości jakie posiadają brokuły! Dodatkowo załączamy pyszny przepis aby krem brokułowy zagościć w Waszych domach.

krem brokułowy

Brokuły- właściwości

Brokuły zawierają wysokie stężenie sulforafanu, związku często występującego w warzywach krzyżowych, które zapewniają silne właściwości przeciwnowotworowe. Sulforafan powstaje, gdy enzym myrozynaza reaguje z glukorafaniną – reakcja zachodząca, gdy oba związki się mieszają, często spowodowane żuciem rośliny. Młode kiełki brokułów są bardzo bogate w glukorafaninę, a zatem mają duży potencjał do produkcji sulforafanu.

Mówiąc w skrócie, mieszanka składników odżywczych w brokułach może wytwarzać właściwości zapobiegające rakowi w organizmie. Osoby z wysokim ryzykiem raka, zwłaszcza raka prostaty lub jelita grubego, powinny zwiększyć spożycie brokułów w diecie. Ale to nie jest takie proste. Nie chodzi tylko o to, co jesz, ale o to, jak jesz.

Krem z brokułów przepis

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 średnie łodygi selera, drobno posiekane
  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 4 szklanki świeżych brokułów, w tym łodyg, odstawić różyczki po gotowaniu na parze.
  • 2 ½ szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ¼ szklanki sera feta (opcjonalnie)

Instrukcje:

  • Rozgrzej olej na średnim ogniu w dużym garnku. Smaż seler i cebulę przez cztery minuty, aż zmiękną.
  • Wrzuć ziemniaki i łodygi brokułów, smaż przez kolejne dwie minuty.
  • Dodaj bulion z kurczaka i mleko migdałowe, zagotuj.
  • Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Ogrzej, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około dwadzieścia minut.
  • Po gotowaniu na wolnym ogniu i zmiękczeniu warzyw wlać mieszaninę do blendera i puree, aż będzie gładka.
Please follow and like us: