Kotlety z cukinii to idealne danie na sobotni rodzinny obiad. Idealna konsystencja i przepyszny smak sprawią, że Twoja rodzina pokocha to danie i na stałe zagości w Waszym domu. Dodatkowo kotlety z cukinii stanowią idealny wstęp dla osób starających się przejść na wegetarianizm, ponieważ doceniają je nawet najbardziej zapaleni mięsożercy. Dziś pokażemy Wam prosty przepis, dzięki któremu przygotujecie powyższe kotlety.
Kotlety z cukinii to świetny zastępnik tradycyjnych polskich kotletów – schabowego i mielonego. Miękkie i delikatne rozpływają się w ustach i z każdym kęsem chcemy jeść ich więcej.
W Polsce kotlety z cukinii nie są niestety jeszcze popularne, jednak mamy nadzieję, że po spróbowaniu podacie dalej przepis swojej rodzinie i przyjaciołom.
Składniki:
- cukinia,
- cebula
- 3 ząbki czosnku,
- marchewka,
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
- szklanka bulionu,
- 2 jajka,
- 3 łyżki bułki tartej + do panierki,
- posiekana natka pietruszki i koperek,
- sól, czarny i biały pieprz,
- olej lub masło klarowane do smażenia,
- 500 g kurek,
- 5 łyżek masła,
- 2 łyżki oliwy extra vergine,
- 50 ml białego wina ,
- 80 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Czynności:
- Na początku dokładnie umyj cukinię, utrzyj ją na tarce na grubych oczkach. W tym czasie gotuj też przez kwadrans kaszę i marchewką w bulionie.
- Następnie dodaj do cukinii poł startej cebuli i czosnku bułkę tartą oraz kaszę z marchewką w bulionie. Wyrób z tego jednolitą masę i włoż do lodówki na godzinę.
- Tuż przed smażeniem do masy dodaj jajko i dopraw wszystko solą oraz pieprzem.
- Następnie ulep kotlety, obtocz je w jajku i bułce tartej i smaż do momentu zezłocenia.
- Aby przygotować sos kurkowy roztop na patelni 2 łyżki masła z odrobiną oliwy.
- Następnie podsmaż delikatnie cebulę wraz z czosnkiem i dolej odrobinę białego wina.
- Następnie dodaj resztę masła, oliwy i wsyp grzyby do garnka.
- Po chwili dorzuć śmietanę i zioła cały czas mieszając do czasu aż sos zgęstnieje. Dopraw cytryną oraz pieprzem i gotowe!