Home Przepisy Kotlety dla prawdziwych wegan! Sprawdź nasz przepis!

Kotlety dla prawdziwych wegan! Sprawdź nasz przepis!

Kotlety dla prawdziwych wegan! Sprawdź nasz przepis!
0
0

Kotlety z cukinii to idealne danie na sobotni rodzinny obiad. Idealna konsystencja i przepyszny smak sprawią, że Twoja rodzina pokocha to danie i na stałe zagości w Waszym domu. Dodatkowo kotlety z cukinii stanowią idealny wstęp dla osób starających się przejść na wegetarianizm, ponieważ doceniają je nawet najbardziej zapaleni mięsożercy. Dziś pokażemy Wam prosty przepis, dzięki któremu przygotujecie powyższe kotlety.

kotlety

Kotlety z cukinii to świetny zastępnik tradycyjnych polskich kotletów – schabowego i mielonego. Miękkie i delikatne rozpływają się w ustach i z każdym kęsem chcemy jeść ich więcej.

W Polsce kotlety z cukinii nie są niestety jeszcze popularne, jednak mamy nadzieję, że po spróbowaniu podacie dalej przepis swojej rodzinie i przyjaciołom.

Składniki:
  • cukinia,
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • szklanka bulionu,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierki,
  • posiekana natka pietruszki i koperek,
  • sól, czarny i biały pieprz,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • 500 g kurek,
  • 5 łyżek masła,
  • 2 łyżki oliwy extra vergine,
  • 50 ml białego wina ,
  • 80 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Czynności:

  • Na początku dokładnie umyj cukinię, utrzyj ją na tarce na grubych oczkach. W tym czasie gotuj też przez kwadrans kaszę i marchewką w bulionie.
  • Następnie dodaj do cukinii poł startej cebuli i czosnku bułkę tartą oraz kaszę z marchewką w bulionie. Wyrób z tego jednolitą masę i włoż do lodówki na godzinę.
  • Tuż przed smażeniem do masy dodaj jajko i dopraw wszystko solą oraz pieprzem.
  • Następnie ulep kotlety, obtocz je w jajku i bułce tartej i smaż do momentu zezłocenia.
  • Aby przygotować sos kurkowy roztop na patelni 2 łyżki masła z odrobiną oliwy.
  • Następnie podsmaż delikatnie cebulę wraz z czosnkiem i dolej odrobinę białego wina.
  • Następnie dodaj resztę masła, oliwy i wsyp grzyby do garnka.
  • Po chwili dorzuć śmietanę i zioła cały czas mieszając do czasu aż sos zgęstnieje. Dopraw cytryną oraz pieprzem i gotowe!
Please follow and like us: