Home Przepisy Kogel mogel – prawdziwy przepis według babci Jadwigi!

Kogel mogel – prawdziwy przepis według babci Jadwigi!

Kogel mogel – prawdziwy przepis według babci Jadwigi!
0
0

Kogel mogel zna chyba każde dziecko wychowane przed rokiem 2000. Pyszne, słodkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Jednak jak się okazuje, ten deser da się jeszcze ulepszyć i to za pomocą jednego składnika. Mamy nadzieję, że ten przepis urozmaici Wam choć trochę ponurą codzienność i osłodzi nieco życie.

johnny depp

Kogel mogel to deser, który każdy choć raz spróbował w dzieciństwie. Ten przysmak to świetna alternatywa kiedy w kredensie skończą się już wszystkie batony i cukierki. Wtedy zwykle babcie aby poprawić nastrój swoim wnuczętom przygotowywały ten wspaniały specjał. Dziś dowiecie się jak w łatwy sposób sprawić aby kogel mogel stał się jeszcze smaczniejszy. A to wszystko za sprawą jednego składnika!

Przygotowanie kogla mogla to najprostsza rzecz pod słońcem. Jedyne czego potrzebujemy to jajek, cukru oraz, jeśli chcemy urozmaicić nasz deser – kakao. Kakao zmienia nie tylko kolor deseru na brązowy, ale też nadaje mu dużo czekoladowej nuty co wspaniale koreluje z rozbitym żółtkiem.

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 3 łyżeczki cukru lub miodu,
  • 3 łyżeczki kakao (lub więcej, wedle uznania).

Przygotowanie:

1. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem
2. Oddzielamy żółtka od białek.
3. Do żółtek dodajemy cukier oraz kakao i ucieramy masę łyżeczką, aż cukier całkowicie się rozpuści (ok. 10 min), a masa będzie nieco puszysta. Ucieranie potrwa krócej, jeśli użyjemy miksera.

Please follow and like us: