0
0
Karpatka to jedno z najlepszych propozycji deserowych ostatnich lat. Dlatego dziś postanowiliśmy Wam nieco ułatwić życie i pokazać przepis na to ciasto. Wiele osób zapewne obawia się, że nie podoła w kuchni jednak zapewniamy Was, że przepis jest banalnie prosty i każdy będzie mógł przyrządzić to pyszne ciasto.
Nazwa Karpatka wynika z wyglądu naszego ciast, którego wierzch przypomina góry i doliny. Aby przygotować karpatkę musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Większość zapewne już macie w kuchni, jednak sprawdźmy co dokładnie będzie nam potrzebne.
Ciasto:
- 250 ml wody
- 170 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 5 jajek
- 5 g proszku do pieczenia
Masa kremowa:
- 750 ml mleka
- 165 g cukru
- 125 g masła
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 65 g mąki pszennej
- 4 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
Czynności:
- W małym garnku rozpuść masło a następnie dolej do niego wodę. Całość podgrzej tak aby zawrzało.
- Następnie dodaj mąkę i dokładnie mieszaj do czasu, aż ciasto będzie przypominać konsystencją ubite ziemniaki.
- Gdy ciasto ostygnie dodaj do niego proszek do pieczenia, jajka i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Teraz ciasto podziel na dwie części. Pierwszą umieść cienką warstwą na blasze wysmarowanej masłem.
- Pierwszą warstwę piecz 25 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie gdy będzie gotowa, odstaw ją aby ostygła i to samo zrób z drugą połową ciasta.
- Teraz przygotujemy nadzienie. 500 ml mleka wlej do garnka a następnie dodaj masło oraz cukier. Podgrzej mleko i dodaj jajka, oraz mąki. Dokładnie mieszamy naszą mieszaninę i po kolei dodajemy resztę składników.
- Mieszamy dokładnie aby nie pozostawić grudek i wykładamy masę na jedną połowę ciasta i przykrywamy drugą! Smacznego!
Please follow and like us: