Home Przepisy Karpatka – pyszny i prosty przepis na ciasto!

Karpatka – pyszny i prosty przepis na ciasto!

Karpatka – pyszny i prosty przepis na ciasto!
0
0

Karpatka to jedno z najlepszych propozycji deserowych ostatnich lat. Dlatego dziś postanowiliśmy Wam nieco ułatwić życie i pokazać przepis na to ciasto. Wiele osób zapewne obawia się, że nie podoła w kuchni jednak zapewniamy Was, że przepis jest banalnie prosty i każdy będzie mógł przyrządzić to pyszne ciasto.

karpatka

Nazwa Karpatka wynika z wyglądu naszego ciast, którego wierzch przypomina góry i doliny. Aby przygotować karpatkę musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Większość zapewne już macie w kuchni, jednak sprawdźmy co dokładnie będzie nam potrzebne.

Ciasto:

  • 250 ml wody
  • 170 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 5 jajek
  • 5 g proszku do pieczenia

Masa kremowa:

  • 750 ml mleka
  • 165 g cukru
  • 125 g masła
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 65 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego

Czynności:

  • W małym garnku rozpuść masło a następnie dolej do niego wodę. Całość podgrzej tak aby zawrzało.
  • Następnie dodaj mąkę i dokładnie mieszaj do czasu, aż ciasto będzie przypominać konsystencją ubite ziemniaki.
  • Gdy ciasto ostygnie dodaj do niego proszek do pieczenia, jajka i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Teraz ciasto podziel na dwie części. Pierwszą umieść cienką warstwą na blasze wysmarowanej masłem.
  • Pierwszą warstwę piecz 25 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie gdy będzie gotowa, odstaw ją aby ostygła i to samo zrób z drugą połową ciasta.
  • Teraz przygotujemy nadzienie. 500 ml mleka wlej do garnka a następnie dodaj masło oraz cukier. Podgrzej mleko i dodaj jajka, oraz mąki. Dokładnie mieszamy naszą mieszaninę i po kolei dodajemy resztę składników.
  • Mieszamy dokładnie aby nie pozostawić grudek i wykładamy masę na jedną połowę ciasta i przykrywamy drugą! Smacznego!

Please follow and like us: