Home Zdrowie Kakao i jego niesamowite zastosowania mogą w prosty sposób…

Kakao i jego niesamowite zastosowania mogą w prosty sposób…

Kakao i jego niesamowite zastosowania mogą w prosty sposób…
0
0

Kakao to bogata, gorzka fasola, która służy do wytwarzania dziesiątek różnych produktów czekoladowych. Uprawia się je głównie wzdłuż równika, a jego historia sięga czasów starożytnych Azteków i Majów. Wejdź do świata czekolady i poznaj przeróżne ciekawostki, historię, produkcję i zastosowania kakao.

Co to jest kakao?

kakao zastosowania

Kakao to ziarno z drzewa kakaowego znanego jako Theobroma cacao. Z nasion tych powstają dziesiątki produktów, od proszku kakaowego do gorącego kakao po masło kakaowe do nawilżania skóry. Nasiona nazywa się często ziarnem kakaowym lub ziarnem kakaowym – więcej na ten temat za minutę.

Drzewo kakaowe pochodzi z lasów deszczowych Amazonii w Ameryce Południowej. Historycznie kakao odgrywało znaczącą rolę w cywilizacjach na całym kontynencie. Było to kluczowe dla społeczeństwa Azteków i Majów, gdzie uważano je za pokarm bogów. Kakao było tak istotne dla społeczeństwa mezoamerykańskiego, że ziarna kakaowe były nawet używane jako forma waluty.

Kakao zostało sprowadzone do Europy przez hiszpańskie grupy poszukiwawcze po wypadach w regiony Ameryki Południowej i Środkowej. Później roślina trafi do Afryki w okresie kolonizacji.

Obecnie większość światowej produkcji kakao odbywa się na Wybrzeżu Kości Słoniowej Afryki Zachodniej, w tym w Ghanie i Wybrzeżu Kości Słoniowej. Drzewo kakaowe kwitnie w regionach równikowych i wymaga ciepłego, wilgotnego środowiska do wzrostu. Po zebraniu ziarna kakaowego wiele z nich jest wysyłanych za granicę w celu produkcji.

Popularne odmiany produktów kakaowych są obecnie szeroko tworzone na całym kontynencie europejskim, w tym holenderskie batony z ciemnej czekolady, francuskie makaroniki czekoladowe i szwajcarskie czekoladki mleczne. Biała czekolada jest wytwarzana z masła kakaowego, ale nie zawiera substancji stałych kakao, więc nie jest uważana za prawdziwy produkt kakaowy.

Proces produkcji kakao

Ze względu na charakter drzewa kakaowego w wielu regionach sezon zbiorów może trwać przez cały rok. Gdy strąki nasienne staną się jasnożółte lub pomarańczowe, są gotowe do zbioru.

Strąki kakaowe mają szorstką skórkę podobną do skóry. Strąki wyrastają bezpośrednio z pnia drzewa zamiast z pędów. Mogą mieć grubość ponad jednego cala i zawierać w nich od 30 do 50 nasion kakao. Ziarna kakaowe mają zazwyczaj kolor jasny liliowy lub zabłocony fiolet.

Strąki nasion zbiera się za pomocą długich zakrzywionych noży lub maczet. Nasiona układa się na dużych matach lub rusztach i pozostawia do fermentacji. Nasiona pocą się i wytwarzają środowisko obciążone wilgocią, w którym mikroby i dobre bakterie rosną i powodują fermentację.

Ciecz wylewa się z strąków, w wyniku czego mokra fasola jest suszona przez kilka dni w bezpośrednim świetle słonecznym. Po wysuszeniu ziarna są prażone, kruszone i mielone w celu wytworzenia produktów czekoladowych.

Kakao- zastosowania

Wielu z nas zastanawia się jakie tak naprawdę zastosowania posiada kakao. Ziarna kakaowca zawierają niezbędne witaminy i minerały, które są korzystne dla zdrowia człowieka. Kakao jest również dobrym źródłem cynku i selenu. Zawiera także duże ilości magnezu i żelaza, co może mieć korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Ważne jest, aby pamiętać, że ilość kakao ma zasadnicze znaczenie dla korzyści zdrowotnych. W tym konkretnym badaniu analizowano zdrowe związki w 90% kakao. Jeśli szukasz zdrowej czekolady, wybierz ciemną czekoladę zamiast mlecznej.

Kakao jest również bogate w przeciwutleniacze, które mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami i uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dodatkowe badania pokazują, że kakao zawiera aminokwas zwany tryptofanem. Ten aminokwas działa w układzie nerwowym, zwiększając relaksację.

Kakao zawiera również związki zwane flawonolami, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Badanie opublikowane w Science Daily wykazało, że spożycie kakao pomogło obniżyć ciśnienie krwi i poprawić elastyczność naczyń krwionośnych zarówno u młodych ludzi, jak i osób starszych.

Należy pamiętać, że większość z tych korzyści dotyczy wyłącznie mocno skoncentrowanych form czekolady. Nie zobaczysz wielu korzyści zdrowotnych po prostu wypijając filiżankę gorącej czekolady. Stalówki kakaowe i gorzka czekolada są najlepszym wyborem przy wyborze zdrowych produktów czekoladowych.