Home Porady Jedząc te pierogi wróci Wam nostalgia za utraconą młodością!

Jedząc te pierogi wróci Wam nostalgia za utraconą młodością!

Jedząc te pierogi wróci Wam nostalgia za utraconą młodością!
0
0

Pierogi to danie, które znane jest już na całym świecie. Wszyscy obcokrajowcy przyjeżdzający do naszego pięknego kraju niemal zawsze chcą spróbować tego legendarnego dania. Przygotowanie tego rarytasu jednak nie jest takie proste na jakie wygląda. Dlatego dziś pokażemy Wam w jaki sposób przygotować najlepsze pierogi pod słońcem, które wprawią Wasze podniebienia w zachwyt. Ten cudowny przepis poleca nawet sam Karol Okrasa!

pierogi

Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Jednak jak się okazuje, przygotowanie ciast to nie jest takie proste zadanie. Wiele osób często zmaga się z problemem rozpadanie się ciasta w trakcie gotowania. Na szczęście znany kucharz Karol Okrasa, postanowił się podzielić swoją recepturą na klasyczne polskie pierogi.

Składniki:

  • 30 gramów masła
  • 70 ml mleka
  • pół kilograma mąki pszennej
  • 250 ml wody

Przygotowanie:

  1. Do garnka wrzuć masło i rozpuść je na słabym ogniu.
  2. Następnie do masła wlej mleko i wymieszaj dokładnie całość.
  3. Masło i mleko połącz z ciepła wodą.
  4. Potem do dużej miski wsyp przesiana mąkę.
  5. Wlej składniki mokre do mąki i zacznij wyrabiać ciasto.
  6. Ugniataj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i przestanie lepić się do dłoni.
  7. Ciasto rozwałkuj i szklankami wycinaj okrągłe kawałki.
  8. Układaj wybrany rodzaj farszu na cieście, ulep pierogi i gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.