0
0
Sposobów przyrządzania naleśników jest wiele. W Polsce zwykle jemy zwykłe, płaskie naleśniki z twarogiem, w Ameryce jemy pancake z syropem klonowym, natomiast naleśniki japońskie są niezwykle puszyste. Dziś pokażemy Wam w jaki sposób przyrządzić japońskie naleśniki. Przepis jest bardzo prosty i przejrzysty.
Japońskie naleśniki nie są popularnym daniem w Polsce, jednak ludzie którzy ich skosztowali uważają to danie za najlepsze na świecie. Sekret tkwi w niezwykłej puszystości ciasta, które osiągamy za pomocą kilku trików. Sprawdźmy zatem, jakich składników będziemy potrzebować do przygotowania.
Składniki:
- 2 jajka
- 15 ml tłustego mleka
- 5 g ekstraktu waniliowego
- 65 g szklanki mąki
- 3 g łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 g soli
- 20 g cukru
- woda
- cukier puder
- syrop klonowy
- masło
Czynności:
- Na początku oddziel białko od żółtek a następnie zmieszaj żółtka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Do mieszanki dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól aby otrzymać jednolitą masę.
- Dokładnie ubij pianę i dodaj do niej cukier. Następnie przekładaj ją stopniowo do wcześniej przygotowanych żółtek.
- Dokładnie połącz obie masy aby te przypominały puszyste ciasto. Dobrze natłuszcz i nagrzej patelnie a następnie nałóż ciasto. Razem z naleśnikami na patelnie dolej jeszcze 2 łyżki wody. Przykryj patelnie nakrywką i smaż na małym ogniu przez 5 minut i gotowe.
- Naleśniki najlepiej podać z syropem klonowym lub cukrem pudrem. Smacznego!
Please follow and like us: