
0
0
Tłusty Czwartek nie może obyć się bez puszystych pączków z pysznym nadzieniem. Zwykle kupujemy te słodkości w cukierni jednak tego dnia aby dostać wymarzonego pączka trzeba się niestety nastać w kolejce. Dlatego dziś wychodzimy Wam na przeciw i pokażemy jak można przygotować własne pączki w domowym zaciszu.
Wiele osób myśli, że przygotowanie pączka w domu jest niezwykle skomplikowane. nic bardziej mylnego. Dziś pokażemy Wam jak w prosty i przystępny sposób możemy przyrządzić pączka w naszej kuchni. Oszczędzimy czas, pieniądze oraz zyskamy ogromną satysfakcję jędząc pączka, który wyszedł spod naszej ręki.
Składniki:
- mąka szymanowska – ok. 2 kg
- cukier – 300 g
- jajka – 30
- masło – 500 g
- mleko – 500 ml
- cukier waniliowy z prawdziwej wanilii – 2 opakowania
- sól – 0,5 łyżeczki do kawy
- świeże drożdże – 100 g
- konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
- smalec – 2,5 kg
- domowy lukier – 500 g
- skórki pomarańczowe kandyzowane – 100 g
Czynności:
- Na początku musimy dodać do mleka 100 g cukru pokruszonych drożdży. Mleko należy podgrzewać dokładnie mieszając aby dodane składniki się rozpuściły.
- Następnie do ciepłego mleka należy wsypać szklankę mąki, dokładnie wymieszać i zostawić na jakiś czas.
- Potem musimy oddzielić żółtka od białek i do żółtek dodać 200 g cukru, wanilię i sól. Następnie mieszaninę należy podgrzewać mieszając do temp. ok. 30-35 st. C.
- Gdy drożdże w mleku urosną mieszamy je z naszą jajeczną masą. Następnie do mieszaniny dodajemy 1,2 kg mąki i mieszamy ją do czasu aż ciasto przestanie się kleić i będzie gładkie.
- Ciasto dzielimy potem na porcje, formujemy ruloniki i kroimy na małe kawałki. Każdy z nich spłaszczamy abyśmy mogli położyć na środek łyżkę nadzienia. Zawijamy brzegi i formujemy z naszego ciasta kulkę.
- Nasze pączki przykrywamy i czekamy do momentu aż urosną.
- Następnie musimy rozgrzać smalec na patelni i smażymy nasze pączki obracając je co jakiś czas.
- Potem osuszamy nasze pączki, czekamy aż wystygną i polewamy lukrem.
Please follow and like us: