Home Przepisy Jak zrobić pączka w domu. Prosty przepis.

Jak zrobić pączka w domu. Prosty przepis.

Jak zrobić pączka w domu. Prosty przepis.
0
0

Tłusty Czwartek nie może obyć się bez puszystych pączków z pysznym nadzieniem. Zwykle kupujemy te słodkości w cukierni jednak tego dnia aby dostać wymarzonego pączka trzeba się niestety nastać w kolejce. Dlatego dziś wychodzimy Wam na przeciw i pokażemy jak można przygotować własne pączki w domowym zaciszu.

pączka

Wiele osób myśli, że przygotowanie pączka w domu jest niezwykle skomplikowane. nic bardziej mylnego. Dziś pokażemy Wam jak w prosty i przystępny sposób możemy przyrządzić pączka w naszej kuchni. Oszczędzimy czas, pieniądze oraz zyskamy ogromną satysfakcję jędząc pączka, który wyszedł spod naszej ręki.

Składniki:

  • mąka szymanowska – ok. 2 kg
  • cukier – 300 g
  • jajka – 30
  • masło – 500 g
  • mleko – 500 ml
  • cukier waniliowy z prawdziwej wanilii – 2 opakowania
  • sól – 0,5 łyżeczki do kawy
  • świeże drożdże – 100 g
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
  • smalec – 2,5 kg
  • domowy lukier – 500 g
  • skórki pomarańczowe kandyzowane – 100 g

Czynności:

  • Na początku musimy dodać do mleka 100 g cukru pokruszonych drożdży. Mleko należy podgrzewać dokładnie mieszając aby dodane składniki się rozpuściły.
  • Następnie do ciepłego mleka należy wsypać szklankę mąki, dokładnie wymieszać i zostawić na jakiś czas.
  • Potem musimy oddzielić żółtka od białek i do żółtek dodać 200 g cukru, wanilię i sól. Następnie mieszaninę należy podgrzewać mieszając do temp. ok. 30-35 st. C.
  • Gdy drożdże w mleku urosną mieszamy je z naszą jajeczną masą. Następnie do mieszaniny dodajemy 1,2 kg mąki i mieszamy ją do czasu aż ciasto przestanie się kleić i będzie gładkie.
  • Ciasto dzielimy potem na porcje, formujemy ruloniki i kroimy na małe kawałki. Każdy z nich spłaszczamy abyśmy mogli położyć na środek łyżkę nadzienia. Zawijamy brzegi i formujemy z naszego ciasta kulkę.
  • Nasze pączki przykrywamy i czekamy do momentu aż urosną.
  • Następnie musimy rozgrzać smalec na patelni i smażymy nasze pączki obracając je co jakiś czas.
  • Potem osuszamy nasze pączki, czekamy aż wystygną i polewamy lukrem.
Please follow and like us: