Home Porady Jak całkowicie pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?

Jak całkowicie pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?

Jak całkowicie pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?
0
0

Zdecydowana większość, jeśli warzywa i owoce kupowane z rynków są zwykle pokryte pestycydami . Według niektórych raportów jagody, papryka, groszek, winogrona, buraki, seler, jabłka, warzywa liściaste, brokuły i pomidory to owoce i warzywa, które są zwykle najbardziej narażone na pestycydy. Wielu mężczyzn i kobiet nie zdaje sobie sprawy z obecności tych szkodliwych związków i że mogą one powodować problemy zdrowotne w przyszłości. Jeśli chcesz całkowicie pozbyć się pestycydów z Twojego jedzenia , powinieneś postępować zgodnie z tymi prostymi sztuczkami:

pestycydów

1. Użyj ciepłej wody do mycia potraw

Mimo że pestycydy stosuje się bezpośrednio na łodygach i liściach, znaczna ilość pestycydów przenosi się również na warzywa i owoce.

pestycydów

Używając ciepłej wody do ich dokładnego umycia, będziesz w stanie wyeliminować te szkodliwe składniki przed zjedzeniem jedzenia. Bardzo zimna lub gorąca woda nie pomoże w wysiłkach na rzecz wyeliminowania wszystkich pestycydów z żywności. Wystarczy użyć ciepłej wody i powinno być dobrze.

2. Użyj słonej wody do płukania żywności

Jak już wspomniano, istnieją określone warzywa i owoce, które zawierają więcej pestycydów niż inne. Przed użyciem takich produktów napełnij dużą miskę wodą i wlej do niej ½ łyżeczki soli kuchennej. Następnie włóż do niej owoce i warzywa, aby nasiąkły. Pozostaw je na 3-4 minuty, a następnie użyj zwykłej wody, aby przepłukać je jeszcze raz.

Aby uzyskać lepsze wyniki, możesz użyć myjek komercyjnych specjalnie zaprojektowanych do tego celu, takich jak Vegfru. Najważniejsze jest, aby umyć te produkty przed gotowaniem.

3. Polegaj na Rozcieńczonej Mieszance Octu

Większość pestycydów zawiera chloroorganiczne, fosforanoorganiczne, sulfonylomocznik, karbaminiany, pyreathoidy i inne podobne związki, które zagrażają naszemu zdrowiu. Zanieczyszczenia te mają zdolność przenikania do zewnętrznej warstwy owoców i warzyw i docierają do skórki.

Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz kupować drogich komercyjnych środków do czyszczenia owoców i warzyw, kiedy możesz zrobić je w domu. Po prostu weź jedną łyżeczkę octu jabłkowego i umieść ją w misce z owocami i użyj trochę wody, aby ją rozcieńczyć. Połóż na chwilę warzywa i owoce, a następnie umyj je wodą z kranu.

4. Wyeliminuj skórkę

Jeśli chodzi o warzywa i owoce, takie jak awokado, cebula, jabłka, ziemniaki, mango, pomarańcze, marchew, imbir, buraki i rzodkiewki, łatwo jest usunąć skórkę. Po usunięciu skórki dokładnie umyj produkt.

5. DIY Spray do czyszczenia

Warzywa i owoce wymagające dodatkowej pielęgnacji to te z nagromadzonymi pestycydami. Weź dwie łyżki sody oczyszczonej i jedną łyżkę soku z cytryny i dobrze wymieszaj. Następnie rozcieńczyć ten roztwór jedną nakrętką wody z kranu, umieścić roztwór w butelce z rozpylaczem i spryskać żywność. Nie używaj mydeł do naczyń ani detergentów do czyszczenia żywności, ponieważ mogą być również niebezpieczne.

6. Użyj ich do czyszczenia

Konieczne jest czyszczenie i mycie warzyw i owoców przed gotowaniem. Weź wilgotną szmatkę i wytrzyj całą powierzchnię zaraz po spłukaniu wodą z kranu. Czyszcząc owoce i warzywa szmatką do czyszczenia , będziesz w stanie usunąć wszelkie ślady pestycydów obecnych na powierzchni. Za pomocą tych sztuczek i wskazówek będziesz w stanie zabić prawie 90% śladów pestycydów z warzyw i owoców.

Oprócz tych sztuczek możesz także blanszować żywność, kiedy tylko możesz, aby uzyskać jeszcze lepsze wyniki. Kupowanie warzyw i owoców od lokalnych sprzedawców to kolejna metoda, której można użyć, aby uniknąć pestycydów. Żywność ekologiczną można również kupić, ponieważ uprawia się ją bez pestycydów. Jedynym minusem jest to, że kabina jest kosztowna. Wreszcie, rozważ hodowanie niektórych z tych warzyw lub owoców w domu, aby uniknąć pestycydów .

Please follow and like us: