Home Przepisy Jak łatwo przygotować pyszne grzyby w marynacie?

Jak łatwo przygotować pyszne grzyby w marynacie?

Jak łatwo przygotować pyszne grzyby w marynacie?
0
0

Z racji tego, że niedługo zaczyna się sezon na grzyby, dziś pokażemy Wam pyszny przepis na grzyby w marynacie! Niewiele osób wie w jaki sposób przygotwać smaczną marynatę dlatego już spieszymy z pomocą. Od dziś będziecie mogli cieszyć się pysznymi grzybami przez praktycznie cały rok!

grzyby w marynacie

Grzyby marnowane są idealnym dodatkiem do przeróżnych wędlin, mięs czy serów. Grzyby jednak należy zjeść tuż po zebraniu, ponieważ szybko tracą swój smak i zapach. Kilkundniowe grzyby nie są już tak dobre i apetyczne jak te świeżo zebrane. Jednak jest sposób, który pozwoli Wam cieszyć się grzybami przez cały rok a nawet jeszcze dłużej.

Składniki:

  • 3 kg grzybów,
  • 2 cebule,
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu 10%,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka ziaren gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj grzyby a następnie zagotuj je. Gotowanie należy powtórzyć 2 razy przez co najmniej 5 minut.
  2. Grzyby włóż do słoika a następinie ułóż na nich plasterki cebuli.
  3. Z wody, octu, cukru, soli i przypraw zagotuj zalewę.
  4. Zalew grzyby, gdy zalewa jest jeszcze gorąca.
  5. Każdy słoik spasteryzuj przez ok. 20 min.

Mamy nadzieję, że grzyby w marynacie od dziś na stałe zagoszczą w Waszym domu. Nie ma chyba lepszego dodatku do obiadu niż dobrze zrobione marynowane grzyby. Smacznego!