
0
0
Kapuśniak to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Nie dość, że jest niezwykle pożywna to dodatkowo zawiera bardzo dużo witamin i minerałów co zapewni nam odporność na zbliżające się jesienne klimaty. Sprawdźmy zatem jak przygotować tę przepyszną zupę.
Kapuśniak to klasyczna i tradycyjna polska zupa, której głównymi składnikami są: kapusta kiszona, ziemniaki oraz warzywa na wywarze z żeberek wieprzowych. Zupa jest niezwykle sycąca oraz rozgrzewająca, dlatego stanowi idealne rozwiązania na obiad podczas chłodnych dni. Samo przygotowanie kapuśniaku jest łatwe jednak bardzo pracochłonne.
Składniki:
- 500 g surowych żeberek wieprzowych
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 szklanka soku z kapusty
- 200 g boczku wędzonego
- 2 duże marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 pietruszki
- seler
- cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- biała część pora
- kilka gałązek lubczyku
- 1 łyżka kminku mielonego
- majeranek
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól
- pieprz
Czynności:
- Na początku wlej 3 litry wody do garnka i włóż do niego mięsa. Następnie wywar gotuj przez około 2 godziny aż mięso zacznie odchodzić od kości.
- Potem do zupy wrzuć liście laurowe i ziele angielskie a warzywa korzeniowe dokładnie obierz.
- Cebulę i kapustę posiekaj w kostkę a resztę warzyw zetrzyj na tarce.
- Następnie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i zagotuj w innym garnku do momentu aż staną się miękkie.
- Zupę dopraw solą i pieprzem wedle uznania oraz dolej soku z kiszonej kapusty.
- Na koniec zagęść kapustę poprzez dodanie odrobiny mąki i dodaj do zupy ziemniaki. Smacznego!
Please follow and like us: