Home Przepisy Jak przygotować prawdziwy polski kapuśniak?

Jak przygotować prawdziwy polski kapuśniak?

Jak przygotować prawdziwy polski kapuśniak?
0
0

Kapuśniak to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Nie dość, że jest niezwykle pożywna to dodatkowo zawiera bardzo dużo witamin i minerałów co zapewni nam odporność na zbliżające się jesienne klimaty. Sprawdźmy zatem jak przygotować tę przepyszną zupę.

kapuśniak

Kapuśniak to klasyczna i tradycyjna polska zupa, której głównymi składnikami są: kapusta kiszona, ziemniaki oraz warzywa na wywarze z żeberek wieprzowych. Zupa jest niezwykle sycąca oraz rozgrzewająca, dlatego stanowi idealne rozwiązania na obiad podczas chłodnych dni. Samo przygotowanie kapuśniaku jest łatwe jednak bardzo pracochłonne.

Składniki:

  • 500 g surowych żeberek wieprzowych
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 szklanka soku z kapusty
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 duże marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • biała część pora
  • kilka gałązek lubczyku
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Czynności:

  • Na początku wlej 3 litry wody do garnka i włóż do niego mięsa. Następnie wywar gotuj przez około 2 godziny aż mięso zacznie odchodzić od kości.
  • Potem do zupy wrzuć liście laurowe i ziele angielskie a warzywa korzeniowe dokładnie obierz.
  • Cebulę i kapustę posiekaj w kostkę a resztę warzyw zetrzyj na tarce.
  • Następnie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i zagotuj w innym garnku do momentu aż staną się miękkie.
  • Zupę dopraw solą i pieprzem wedle uznania oraz dolej soku z kiszonej kapusty.
  • Na koniec zagęść kapustę poprzez dodanie odrobiny mąki i dodaj do zupy ziemniaki. Smacznego!
Please follow and like us: