
Najlepszym sposobem na poprawę odporności jest zrównoważenie kalorii, spożywanie lżejszych i bardziej strawnych produktów. Dobry układ odpornościowy ma kluczowe znaczenie dla dobrego zdrowia jako ochrona organizmu przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. W tym artykule przedstawiamy wskazówki, na temat jak poprawić odporność.
Jak poprawić odporność?
Najlepiej jest zrównoważyć kalorie i spożywać dużo dobrych tłuszczów, błonnika, wysokiej jakości węglowodanów i różnych źródeł białka.
Podobnie jak w przypadku innych infekcji wirusowych, istnieją pokarmy, które mogą wzmocnić układ odpornościowy. Jest to przede wszystkim żywność bogata w witaminę C, świeże owoce i warzywa lub poddane obróbce cieplnej tłuszcze i błonnik.
„Należy spożywać pokarmy bogate w witaminę C, takie jak cebula, czosnek, pory, natka pietruszki i seler. Cebula i czosnek, oprócz tego, że są doskonałe w walce z wirusami i bakteriami, pomagają również w różnych infekcjach układu oddechowego. Cebulę można jeść na surowo lub można ją dodać do zupy. Dobrze jest również dodać posiekaną natkę pietruszki lub selera. Jeśli chodzi o owoce, doskonale wzmocnią naszą odporność cytrusy” – mówią dietetycy.
Dieta powinna również obejmować oliwę z oliwek, jeść mięso, ryby, awokado, nasiona i orzechy.
„Jedz pokarmy, które są lekkostrawne i wytwarzają dużo śluzu w żołądku i górnych drogach oddechowych. Jedz często płatki zbożowe, rośliny strączkowe, mięso, ryby, warzywa gotowane na krótko i sałatki. Polecam również stosowanie przypraw dużej ilości pieprzu w diecie” – mówi dietetyk Irena Swada.
Regularne spożywanie takich pokarmów chroni organizm przed wirusami i bakteriami oraz zapobiega zachorowaniu.
Ponadto bardzo ważne jest picie gorących napojów. Herbata imbirowa jest skuteczna we wzmacnianiu odporności i dodatkowo można w niej umieścić antyseptyczny goździk. Powinniśmy zastąpić niezdrowy cukier miodem, który wzmacnia nasze błony śluzowe. Dodatkowo cytryna jest bogata w witaminę C jednak należy ją stosować ostrożnie, ponieważ działa ona agresywnie na błonę śluzową żołądka, dlatego osoby z zapaleniem żołądka powinny zachować ostrożność.