Home Przepisy Grzyby marynowane – prosty przepis.

Grzyby marynowane – prosty przepis.

Grzyby marynowane – prosty przepis.
0
0

Z racji tego, że niedługo zaczyna się sezon na grzyby, dziś pokażemy Wam pyszny przepis na grzybki w marynacie! Niewiele osób wie w jaki sposób przygotwać smaczną marynatę dlatego już spieszymy z pomocą. Od dziś będziecie mogli cieszyć się pyszną marynatą przez praktycznie cały rok!

grzyby

Grzyby marnowane są idealnym dodatkiem do przeróżnych wędlin, mięs czy serów. Jednak należy zjeść tuż po zebraniu, ponieważ szybko tracą swój smak i zapach. Kilkundniowe nie są już tak dobre i apetyczne jak te świeżo zebrane. Jednak jest sposób, który pozwoli Wam cieszyć się przez cały rok a nawet jeszcze dłużej.

Składniki:

  • 3 kg kurek,
  • 2 cebule,
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu 10%,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka ziaren gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj grzybvkinastępnie zagotuj je. Gotowanie należy powtórzyć 2 razy przez co najmniej 5 minut.
  2. Grzyby włóż do słoika a następinie ułóż na nich plasterki cebuli.
  3. Z wody, octu, cukru, soli i przypraw zagotuj zalewę.
  4. Zalej grzybki, gdy zalewa jest jeszcze gorąca.
  5. Każdy słoik spasteryzuj przez ok. 20 min.

Mamy nadzieję, że przepis na stałe zagości w Waszym domu. Nie ma chyba lepszego dodatku do obiadu niż dobrze zrobione marynowane grzyby. Życzymy Wam smacznego!

Please follow and like us: