Home Przepisy Prawdziwa góralska kwaśnica – prosty przepis

Prawdziwa góralska kwaśnica – prosty przepis

Prawdziwa góralska kwaśnica – prosty przepis
0
0

Kwaśnica to idealna zupa na zimowe obiady, z powodu ogromnej ilości witamin, które wspierają nasz układ odpornościowy. Dziś, pokazemy Wam jak w prosty sposób przygotować tę pyszną, góralska zupę. Na początku kwaśnica może wydawać się trudna w przygotowaniu, jednak z naszą pomocą, na pewno uda się Wam ją sporządzić.

kwaśnica

Kwaśnica to tradycyjna góralska zupa, której każdy z Was powinien spróbować przynajmniej raz. Zupa wprawia w osłupienie swoim niepowtarzalnym smakiem a dodatkowo jest niezwykle zdrowa, sycąca i dostarcza naszemu organizmowi ogrom witamin. Dlatego też, warto ją jeść w okresie jesienno-zimowym, kiedy najczęściej zdarza nam się zachorować.

Dziś pokażemy Wam przepis, dzięki któremu będziecie mogli przyrządzić ten góralski specjał w swoim domu. Nie martwcie się, wystarczy, że będziecie trzymać się przepisu a zupa wyjdzie Wam bez większych trudności.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 500 g podgardla wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 g kapusty kiszonej z sokiem
  • 1 szklanka soku
  • z kapusty kiszonej
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela
  • angielskiego
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz

Czynności:

  • Na początku dokładnie potnij mięso na małe kawałki i zalej je 3 litrami wody. Mięso ugotuj na średnim ogniu aż będzie miękkie.
  • Następnie warzywa pokrój na małe kawałki i wrzuć do garnka wraz z liściem laurowym oraz kminkiem. W międzyczasie w innym garnku gotuj kapustę kiszoną, przez około 30 min.
  • Gdy warzywa zmiękną dodaj do nich kapustę i gotuj wszystko przez następne 30 min, przy okazji dokładnie mieszając. Na koniec dopraw  kwaśnicę wyciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, solą oraz sokiem z kapusty.
  • Na sam koniec, zagotuj ziemniaki w osobnuym garnku i dodaj je do zupy. Smacznego!
Please follow and like us: