Kwaśnica to idealna zupa na zimowe obiady, z powodu ogromnej ilości witamin, które wspierają nasz układ odpornościowy. Dziś, pokazemy Wam jak w prosty sposób przygotować tę pyszną, góralska zupę. Na początku kwaśnica może wydawać się trudna w przygotowaniu, jednak z naszą pomocą, na pewno uda się Wam ją sporządzić.
Kwaśnica to tradycyjna góralska zupa, której każdy z Was powinien spróbować przynajmniej raz. Zupa wprawia w osłupienie swoim niepowtarzalnym smakiem a dodatkowo jest niezwykle zdrowa, sycąca i dostarcza naszemu organizmowi ogrom witamin. Dlatego też, warto ją jeść w okresie jesienno-zimowym, kiedy najczęściej zdarza nam się zachorować.
Dziś pokażemy Wam przepis, dzięki któremu będziecie mogli przyrządzić ten góralski specjał w swoim domu. Nie martwcie się, wystarczy, że będziecie trzymać się przepisu a zupa wyjdzie Wam bez większych trudności.
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 500 g podgardla wieprzowego
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 5 ząbków czosnku
- 500 g kapusty kiszonej z sokiem
- 1 szklanka soku
- z kapusty kiszonej
- 4 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela
- angielskiego
- 6 dużych ziemniaków
- 1 płaska łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
Czynności:
- Na początku dokładnie potnij mięso na małe kawałki i zalej je 3 litrami wody. Mięso ugotuj na średnim ogniu aż będzie miękkie.
- Następnie warzywa pokrój na małe kawałki i wrzuć do garnka wraz z liściem laurowym oraz kminkiem. W międzyczasie w innym garnku gotuj kapustę kiszoną, przez około 30 min.
- Gdy warzywa zmiękną dodaj do nich kapustę i gotuj wszystko przez następne 30 min, przy okazji dokładnie mieszając. Na koniec dopraw kwaśnicę wyciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, solą oraz sokiem z kapusty.
- Na sam koniec, zagotuj ziemniaki w osobnuym garnku i dodaj je do zupy. Smacznego!