Home Porady Dlaczego warto wprowadzić owies do swojej diety?

Dlaczego warto wprowadzić owies do swojej diety?

Dlaczego warto wprowadzić owies do swojej diety?
0
0

Najzdrowszym sposobem na energetyzowanie i podnoszenie nastroju jest rozpoczęcie dnia od dużej miski odżywczej. Ponieważ korzyści z owsa są ogromne, twoje ciało będzie ci wdzięczne. Biorąc to pod uwagę, nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż gotowanie na parze miski ze świeżo ugotowanym owsem. Powoli ugotowane lub wypełnione po brzegi mlekiem lub zmieszane z owocami, aby zrobić koktajl, owies ma tendencję do dostarczania doskonałych składników odżywczych na twój talerz.

owies

Ta odżywcza potęga oferuje wiele korzyści, a tutaj wymieniliśmy 5 najlepszych korzyści z owsa i powody, dla których powinieneś dodawać owies do swojego codziennego zdrowia.

Korzyści z owsa

Nadszedł czas, aby dowiedzieć się, co robi owies, zanim przyjmiemy go jako rutynę. Więc nie czekaj dłużej i czytaj dalej, aby dowiedzieć się o zaletach owsa.

1. Pomóż schudnąć i kontrolować wagę

Owsianka jest bogatym źródłem błonnika, dlatego gdy spożywasz owies na śniadanie, długo utrzymuje on pełny brzuch. Ponieważ sprzyja powolnemu trawieniu z ciągłym wchłanianiem składników odżywczych, zapobiega przejadaniu się i problemom z otyłością.

Duża miska płatków owsianych lub szklanka owoców i płatków owsianych zmieszana z koktajlem powinny wystarczyć. Dokonajmy więc zdrowego wyboru i utrzymujmy się w dobrej formie.

2. Zmniejsza poziom cholesterolu

Wiadomo, że owies zawiera błonnik znany jako beta-glukan , który jest bardzo korzystny w obniżaniu poziomu cholesterolu.

Włączenie owsa do diety pomoże wyeliminować zły poziom cholesterolu, a następnie zmniejszyć ryzyko problemów sercowo-naczyniowych i udaru mózgu.

Dlatego oddaj się jedzeniu stabilizującemu zdrowie i kontroluj swoją kondycję.

owies

3. Stabilizuje poziom cukru we krwi i zapobiega cukrzycy typu II

Przy obecnych trendach w stylu życia ludzie są bardziej podatni na zagrożenia dla zdrowia. Chociaż większość z nas koncentruje się obecnie na kondycji i sile, brakuje nam owocnych wskazówek, które utrzymują nasze zdrowie w równowadze.

Jedną z takich przydatnych wskazówek jest włączenie owsa jako części posiłku do codziennej rutyny.

Włókno beta-glukanowe z owsa podczas trawienia zamienia się w żel i zwiększa lepkość pokarmu. Ułatwia to powolne trawienie, a zatem obniża podwyższony poziom cukru we krwi, zapobiegając cukrzycy typu II.

To wystarczająco dobry powód, aby przejść na ten pyszne śniadanie, aby twoje życie i zdrowie były wolne od stresu, a także wolne od chorób.

4. Zapobiega zaparciom

Pewnie słyszałeś, że spożycie błonnika rozwiązuje problemy z zaparciami i tak, to całkowicie prawda. Nierozpuszczalne włókna obecne w owsie pomagają przemieszczać pokarm przez jelito, co pomaga w trawieniu.

Dlatego jest to najlepszy lek dla wszystkich osób cierpiących na refluks żołądkowo-przełykowy .

Ponadto sprzyja prawidłowemu i regularnemu wypróżnianiu, ponieważ soki obecne w owsie powodują, że stolec jest cięższy i przyspieszają go.

Dlatego pożegnaj się z zaparciami i ciesz się wysokim tempem metabolizmu w twoim systemie.

5. Promuje aktywność przeciwutleniającą

Jedną z najważniejszych zalet owsa jest obecność unikalnych przeciwutleniaczy zwanych awantantamidami, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami.

Ponieważ nasz styl życia naraża nas na działanie toksycznego środowiska, jesteśmy bardzo podatni na rozwój tych wolnych rodników w naszym systemie. Te wolne rodniki zwiększają nasze ryzyko raka i chorób serca.

Dlatego delektuj się owsem bogatym w przeciwutleniacze, aby złagodzić przyczyny raka i problemy z sercem.

Ponadto obecność związku lignanu pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów związanych z hormonami, takich jak piersi, jajniki i prostata.

Po ujawnieniu tych niesamowitych zalet owsa nie chcesz ich dodać do posiłku? Z pewnością tak!

Please follow and like us: