Powoli brakuje Ci pomysłów co przyrządzić rodzince na niedzielny obiad. Każdemu się to zdarza. Jednak przychodzimy z pomocą i prezentujemy Ci świetny przepis na tzw. Cordon Bleu. Kotlet zachwyca swoim delikatnym smakiem i na pewno trafi w gusta nawet najbardziej wybrednych członków rodziny!
W Polsce najbardziej znanymi kotletami są schabowe oraz mielone. Jednak nikt nie lubi przez cały czas jeść tego samego. Każdy potrzebuje czasami jakiegoś urozmaicenia. Dlatego my spieszymy z pomocą i prezentujemy Wam pyszny Cordon Bleu. Sekretem tego tajemniczego kotleta są 2 składniki!
Dlaczego Cordon Bleu jest tak wyjątkowy? Ponieważ do jego wnętrza wkładamy żółty ser oraz szynkę szwarcwaldzka a te składniki na ciepło doprowadzają nasze kubki smakowe do ekstazy! Przedstawiamy Wam przepis jaki możecie znaleźć w internecie!
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 110 g szynki szwarcwaldzkiej
- 110 g sera żółtego w plastrach
- 1 jajko
- 65 g bułki tartej
- 65 g mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej
Czynności:
- Umyj dokładnie mięso a następnie ubij je tłuczkiem. Uważaj aby nie pozostawić dziur na filecie!
- Następnie wedle uznania dopraw mięso pieprzem i solą.
- W środku kładziemy żółty ser i szynkę szwarcwaldzka a następnie skłądamy kotleta na pół.
- Kotleta dokładnie obtaczamy w mące i roztrzepanym jajku a następnie mieszamy w bułce tartej.
- Kotlet smażymy na rozgrzanej patelni do czasu aż się zarumieni. Smacznego!