Home Przepisy Ciasto Rafaello – pyszny przepis na bajeczny deser!

Ciasto Rafaello – pyszny przepis na bajeczny deser!

Ciasto Rafaello – pyszny przepis na bajeczny deser!
0
0

Ciasto Rafaello to prawdziwy raj dla podniebienia. Jest to idealna kompozycja delikatności i słodyczy w jednym oraz gwarancja podbicia podniebienia Twoich gości. Dziś, pokażemy Ci jak w prosty sposób przyrządzić to przepyszne ciasto. Receptura może z początku wydawać się skomplikowana, jednak zaufaj nam. Warto poświęcić chwilę na przygotowanie tego ciasta.

ciasto rafaello

Ciasto Rafaello jest bardzo wystawne, dlatego idealnie nada się na przeróżne przyjęcia oraz imprezy rodzinne. Nie dość, że znakomicie się prezentuje to jeszcze fantastycznie rozpływa się w ustach doprowadzająć nasze kubki smakowe do obłędu. Wystarczy je położyć na chwilę na stole a potrafi zniknąć w mgnieniu oka. Oglądanie pałaszujących puszyste ciast przez gości jest niezwykle satysfakcjonującym widokiem.

Składniki:

  • 5 paczek zwykłych herbatników
  • 5 żółtek
  • cała kostka masła bądź margaryny
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka białego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 30 gram wiórków kokosowych

Czynności:

  • Na początku utrzyj mikserem żółtka wraz z 1/2 szklanki białego cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowego.
  • Następnie, gdy powstanie z tego jednolita masa, dodaj obie mąki i ponownie zmiksuj.
  • Następnie zagotuj mleko wraz z resztą białego cukru. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień a następnie wlej do mleka żółtka jednocześnie mieszając mleko. Masa będzie gotowa gdy przybierze formę budyniu.
  • Odstaw masę na bok aby ostygła a w międzyczasie utrzyj masło i stopniowo dodawaj do masy budyniowej.
  • Na blasze rozłóż 1/3 herbatników i warstwowo wylewaj mase przekładając ją kolejno herbatnikami.
  • Udekoruj wierzch ciasta wiórkami kokosowymi i włóż do lodówki na ok 6 godzin. Smacznego!
Please follow and like us: