Home Porady Dieta na chorobę Hashimoto- jak powstrzymać chorobę!

Dieta na chorobę Hashimoto- jak powstrzymać chorobę!

Dieta na chorobę Hashimoto- jak powstrzymać chorobę!
0
0

Czy czujesz się zmęczony bez powodu? Masz problem z utratą wagi? Czy masz nagłe wahania nastroju i od czasu do czasu czujesz się oszołomiony, nawet podczas nocnego odpoczynku? Możesz poprosić lekarza o sprawdzenie tarczycy. Zapalenie tarczycy Hashimoto jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy (niedoczynności tarczycy) w krajach rozwiniętych. To zaburzenie autoimmunologiczne, które atakuje tarczycę i może siać spustoszenie na ciele, jeśli pozostanie niezaznaczone, powodując niektóre z wyżej wymienionych objawów. Nie ma lekarstwa na Hashimoto, ale dieta i jedzenie posiłków wspomagających i eliminowanie tych, które nasilają objawy, może oznaczać znaczną poprawę jakości życia, a nawet doprowadzić do remisji choroby.

hashimoto dieta

Dieta Hashimoto: 3 diety na chorobę Hashimoto

Nie ma jednego nakazowego planu diety, który działałby dla wszystkich pacjentów z zapaleniem tarczycy Hashimoto, ponieważ każda osoba ma swoje własne unikalne potrzeby. Omówimy pięć najczęstszych diet Hashimoto, abyś mógł wybrać jedną w oparciu o Twoje potrzeby.

Bezglutenowe

Ponieważ wiemy, że wrażliwość na gluten – nawet jeśli nie ma postaci celiakii – jest bardzo często przyczyną objawów, większość holistycznych specjalistów zaleci cięcie glutenu.

Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, jęczmieniu, żyto i orkiszu, więc oznacza to eliminowanie żywności zawierającej te ziarna lub mąki. Na szczęście obecnie dostępne są bezglutenowe krakersy, pieczywo, makarony, a nawet piwo, ale ważne jest, aby zwracać uwagę na składniki.

Wiele bezglutenowych składników wykorzystuje składniki o wysokiej glikemii, takie jak skrobia ziemniaczana, biała mąka ryżowa i skrobia z tapioki, które mogą zwiększyć poziom cukru we krwi. Skoki cukru we krwi mogą powodować zaostrzenia u osób z zaburzeniami autoimmunologicznymi. W rzeczywistości omówimy dietę o niskiej glikemii jako jedną z twoich opcji wkrótce.

Przed poszukiwaniem przetworzonych produktów bezglutenowych zalecamy priorytetowe traktowanie żywności, która jest naturalnie bezglutenowa (nieprzetworzona żywność, o której wspomnieliśmy na początku tego rozdziału). To powiedziawszy, istnieje kilka dobrych wyborów. Wybierz krakersy do nasion, makarony pełnoziarniste i pieczywo lub całkowicie pozbawione ziarna opcje, jeśli zdecydujesz się nadal jeść te produkty.

Bezglutenowe jest świetnym miejscem na rozpoczęcie, ponieważ jest to jedna z najmniej restrykcyjnych opcji diety Hashimoto, ale często nie wystarczy, aby w pełni wyciszyć atak objawów.

hashimoto dieta

Paleo (bez ziarna)

Dieta paleo – luźno oparta na sposobie, w jaki ludzie jedli w epoce paleolitu. Podkreśla zdrowe źródła białka (pastwiska lub dziczyzna, jaja, bulion kostny i ryby), minimalnie przetworzone tłuszcze (olej kokosowy i awokado).

Nie obejmuje nabiału, roślin strączkowych, ziemniaków, zbóż, alkoholu i wszystkich przetworzonych produktów spożywczych, zwłaszcza rafinowanych cukrów, mąki, olejów. Pozwala to na umiarkowane użycie syropu klonowego, surowego miodu i cukru kokosowego, ponieważ te formy cukru przechodzą minimalną manipulację, zanim trafią do koszyka.

Ten rodzaj jedzenia jest nieco bardziej restrykcyjny niż po prostu bezglutenowy, ale ma tę dodatkową zaletę. Eliminuje więcej potencjalnie zapalnych pokarmów i dodaje zamienników o dużej zawartości składników odżywczych.

Dieta Nisko Glikemiczna

Dieta o niskiej glikemii to kolejny sposób na zmniejszenie zaostrzeń związanych z Hashimoto. Indeks glikemiczny (GI) to pomiar, który określa, o ile dany pokarm podnosi poziom glukozy we krwi. Niski IG jest mniejszy niż 55. Obciążenie glikemiczne (GL) wykorzystuje GI i stosuje go do typowej wielkości porcji dla tego jedzenia. Aby obliczyć obciążenie glikemiczne, należy pomnożyć IG przez gramy węglowodanów na porcję i podzielić przez 100. Niski poziom GL wynosi od 1 do 10; umiarkowana wynosi od 11 do 19.

To dużo matematyki na każdy posiłek! Prostszym sposobem myślenia o GL i GI jest rozważenie spożycia węglowodanów. Żywność o niższym GL to żywność o niskiej zawartości węglowodanów, w tym warzywa liściaste, warzywa nieskrobiowe i niektóre owoce, takie jak jagody i winogrona Aby uzyskać dobrą listę produktów spożywczych oraz ich oznaczeń glikemicznych i GL.

Po co dostosowywać dietę o niskiej glikemii? Badania pokazują, że dzikie wahania poziomu cukru we krwi (z powodu słodkich lub wysokowęglowodanowych pokarmów) mogą uszkodzić trzustkę i tarczycę. Oba mają kluczowe znaczenie dla zdrowej produkcji hormonów i metabolizmu. W rzeczywistości trzustka jest odpowiedzialna za uwalnianie insuliny, które powoduje awarię po posiłku bogatym w węglowodany.

Wspomnieliśmy wcześniej o niektórych objawach niedoczynności tarczycy: zmęczeniu, przybieraniu na wadze, wahaniach nastroju. Możesz zauważyć niektóre z tych samych objawów, jeśli jesteś uzależniony od diety wysokowęglowodanowej. Intensywne pragnienia i marudność między posiłkami, mgła mózgowa i wyczerpanie po jedzeniu wskazują na taki problem.

Naukowcy z Indii odkryli związek między niedoczynnością tarczycy a opornością na insulinę. Insulinooporność występuje, gdy organizm przestaje prawidłowo przetwarzać insulinę. Jeśli pozostanie niezaznaczone, może ostatecznie doprowadzić do cukrzycy typu 2. Ciągła nadprodukcja insuliny może również uszkodzić tarczycę. Wypróbuj dietę niskoglikemiczną, jeśli chcesz ustabilizować poziom cukru we krwi, chronić tarczycę i pozwolić ciału zachować zdrowy układ odpornościowy.

Please follow and like us: