Home Przepisy Biszkopt – jak zrobić trudne ciasto w prosty sposób?

Biszkopt – jak zrobić trudne ciasto w prosty sposób?

Biszkopt – jak zrobić trudne ciasto w prosty sposób?
0
0

Przygotowanie ciasta jakim jest biszkopt to nie lada wyzwanie. Jak się okazuje, biszkopt to jedno z najtrudniejszych ciast do przyrządzenia, który potrafi niestety sprawić problem nawet zaawansowanym cukiernikom. Na szczęście dziś przedstawimy Wam nieco uproszczony przepis na pyszny i puszysty biszkopt.

biszkopt

Niestety przygotowanie biszkoptu nie jest taką prostą sprawą. Jak się okazuje, to ciast sprawia problem nawet najbardziej doświadczonym cukiernikom. Podczas przygotowania tego trudnego ciasta liczy się każdy szczegół przez co, każde nieodpowiednie wymieszanie może zakończyć się kulinarną katastrofą. Na szczęście my znaleźliśmy na to sposób! Poniższy przepis jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem. Wystarczy jedynie dokładnie trzymać się przepisu a sukces w pieczeniu jest gwarantowany!

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Czynności:

  • Na początku ubij jajka na sztywno i dodaj szczyptę soli aby przyspieszyć proces powstawania piany.
  • Następnie osobno, zmiksuj żółtka z cukrem na gładką masę a potem powoli dodaj do tego białka. Wszystko oczywiście musisz miksować na najniższych obrotach.
  • Dosyp proszek do pieczenia oraz mąkę i zmiksuj aby piana nie opadła.
  • Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto.
  • Piecz w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez ok. 35-40 min.

Smacznego!

Please follow and like us: