Home Przepisy Bigos z młodej kapusty rozpali wasze zmysły do czerwoności!

Bigos z młodej kapusty rozpali wasze zmysły do czerwoności!

Bigos z młodej kapusty rozpali wasze zmysły do czerwoności!
0
0

Bigos to niemal filar i największy przysmak polskiej kuchni. Znany jest od wielu lat jednak wiele osób często nie wie w jaki sposób przyrządzić tę przepyszną potrawę. Dziś jednak to ulegnie zmianie! Przedstawiamy Wam pierwszorzędny przepis na bigos z młodej kapusty, którym zachwycicie swoją rodzinę i znajomych. Zostańcie z nami a zaraz się dowiecie jak go przygotować. Przepis jest banalnie prosty!

bigos

Z racji tego, że zima jest już za nami, możemy w końcu przygotować bigos z młodej i pysznej kapusty. Młoda kapusta dodaje niebywałego smaku jeśli uda nam się ją zakupić na bazarku. Ponadto młoda kapusta zawiera w sobie mnóstwo witamin i minerałów przy czym jest bardzo korzystna dla naszego zdrowia. Możemy w niej znaleźć takie pierwiastki jak: magnez, żelazo, mangan, potas oraz mnóstwo błonnika.

SPRAWDŹ NASZ PYSZNY PRZEPIS NA DOMOWY KETCHUP!

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 250 g ulubionej kiełbasy,
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz, cukier,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżki mąki.

Przygotowanie:

  1. Kapustę obieramy i szatkujemy. Wkładamy do dużego garnka i solimy. Następnie ścieramy obraną marchewkę na tarce. Dodajemy do tego liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą oraz bulionem a później gotujemy na małym ogniu przez 8 minut mieszając.
  2. Następnie kroimy cebulę w kostkę, a kiełbasę w półplasterki i podsmażamy je na patelni. Następnie wrzucamy je do garnka i gotujemy wraz z kapustą.
  3. Bigos doprawiamy solą pieprzem i cukrem.
  4. Następnie podgrzewamy na patelni mąkę dodając odrobinę oleju. Gdy mąka się zarumieni wrzucamy wszystko do garnka.
  5. Na końcu siekamy koperek, i wrzucamy go do garnka wszystko dokładnie mieszając.