Home Zdrowie Bataty – słodkie ziemniaki, które mogą Ci pomóc!

Bataty – słodkie ziemniaki, które mogą Ci pomóc!

Bataty – słodkie ziemniaki, które mogą Ci pomóc!
0
0

Bataty i są znane jako warzywo bogate w składniki odżywcze, ale tym, co czyni to warzywo jeszcze bardziej interesującym są ich niesamowite właściwości. Jedzenie świeżych warzyw i owoców to praktyka, którą zawsze uważano za bardzo zdrową. Liczne badania potwierdziły, że zwiększając spożycie pokarmów roślinnych, takich jak bataty, ludzie zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę, otyłość, choroby serca, a jednocześnie poprawiają swój poziom energii, wysiłki odchudzające i ogólny stan zdrowia. Poniżej zamieszczamy nieprawdopodobne właściwości jakie zawierają bataty.

bataty

Bataty i ich właściwości!

1. Mniejsze szanse na rozwój cukrzycy

Te warzywa nie przypominają innych pokarmów zawierających dużą ilość skrobi, która szybko zwiększa poziom cukru we krwi po spożyciu z powodu ich metabolizmu w cukier. Innymi słowy, nie będziesz musiał radzić sobie z wysokimi poziomami cukru we krwi, ale zapewnisz swojemu ciału stabilną ilość energii.

Jeden nieobrany batat średniej wielkości zawiera około 6 gramów błonnika. Błonnik odgrywa również znaczącą rolę – według niektórych badań osoby cierpiące na cukrzycę typu 1, które stosują diety bogate w błonnik, mają niższy poziom cukru we krwi, podczas gdy osoby z cukrzycą typu 2 mają wyższy poziom cukru we krwi, insuliny i lipidów.

bataty właściwości

Wreszcie, słodkie ziemniaki są również doskonałym źródłem manganu, co potwierdził zespół naukowy z Linus Pauling Institute na Oregon State University. Mangan jest minerałem, który stymuluje wysiłki organizmu w metabolizowaniu węglowodanów. W ten sposób pomaga ciału kontrolować zdrowy poziom cukru we krwi i może regulować apetyt.

2. Obniżenie ciśnienia krwi

Udowodniono, że utrzymanie niskiego spożycia sodu prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi. ale ci, którzy chcą uzyskać jeszcze lepsze wyniki, powinni również zwiększyć spożycie potasu.

Pamiętaj, że jeden batat średniej wielkości zawiera około 540 mg potasu.

3. Poprawia trawienie

Ponieważ bataty są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, mogą poprawić pracę przewodu pokarmowego i utrzymać trawienie.

4. Poprawia zdrowie serca

Bataty są bogate w witaminy B6, witaminy znane ze swojej zdolności do rozkładania homocysteiny. Według Harvard University School of Public Health substancja ta bierze udział w utwardzaniu tętnic i naczyń krwionośnych . Ponadto wysoki poziom potasu jest również korzystny dla twojego serca, ponieważ kontroluje i reguluje równowagę płynów. Potas działa również jako elektrolit i równoważy bicie serca.

5. Zapobieganie rakowi

Właściwości przeciwnowotworowe są jedną z głównych cech pomarańczowych słodkich ziemniaków, a niektórzy badacze twierdzą, że beta-karoten znajdujący się w tym warzywu może znacznie zmniejszyć szanse rozwoju raka jajnika u kobiet po menopauzie i raka piersi u kobiet przed menopauzą. Z drugiej strony, fioletowe bataty przynoszą jeszcze lepsze wyniki w zapobieganiu rakowi. Mają bardzo dobre właściwości przeciwnowotworowe, a także zapobiegają i eliminują wzrost komórek rakowych .

6. Właściwości przeciwzapalne i odpornościowe

Korzyści przeciwzapalne to kolejna rzecz, której można oczekiwać od słodkich ziemniaków, głównie ze względu na ich barwione witaminy. Na przykład tylko jeden batat średniej wielkości ma około 50% dziennego zalecanego spożycia witamin A, E i C poprawia układ odpornościowy i działa jako przeciwutleniacz, który zapobiega chorobom i zwalcza je.

Purpurowe słodkie ziemniaki są bogate w antocyjaninę i przeciwutleniacz. Mają one właściwości przeciwzapalne przydatne ogólnie dla naszego zdrowia, a także zmniejsza stany zapalne. Pomarańczowe bataty są pełne witaminy A.

Wszystkie bataty zawierają cholinę, składnik odżywczy, który może pomóc ludziom w ich rutynie snu, pamięci, nauce, koncentracji i elastyczności mięśni. Ten ważny składnik odżywczy przyczynia się również do prawidłowego utrzymania błon komórkowych. Ponadto pomaga w przekazywaniu impulsów nerwowych, łagodzi przewlekłe stany zapalne oraz pomaga w absorpcji i przetwarzaniu tłuszczu.

7. Stres

Bataty zawierają znaczną ilość magnezu. Ten minerał jest jednym z najważniejszych pierwiastków, jeśli chodzi o odstresowanie. Zachęca do relaksu, dobrego nastroju i spokoju, a według naukowców poprawia także zdrowie nerwów, kości, mięśni i tętnic .

8. Wizja

Naukowcy twierdząi, że brak witaminy A prowadzi do pogorszenia zewnętrznych segmentów fotoreceptorów w oku, co ostatecznie prowadzi do problemów ze wzrokiem . Możesz łatwo rozwiązać ten problem, spożywając pokarmy bogate w beta-karoten. Witaminy C i E (znajdujące się w słodkich ziemniakach), które mają silne właściwości przeciwutleniające, poprawiają zdrowie oczu i zapobiegają tego rodzaju problemom.

Ponadto zwiększone spożycie owoców (trzy lub więcej porcji dziennie) również przyniosło pozytywne efekty.

9. Zapewnia zdrową skórę i włosy

Witaminy E i C są stosowane w wielu produktach kosmetycznych do skóry i włosów ze względu na ich właściwości (wspierają wzrost kolagenu), podczas gdy witamina A chroni skórę przed negatywnym działaniem promieni słonecznych.

Please follow and like us: